Videon är inte längre tillgänglig
– Ett jättespännande arbete. Det är ett lärprojekt samtidigt som det är ett hållbarhetsprojekt, säger Anders Donlau, projektledare för Göta kanal 2.0.
Många slussar läcker och detta skapar problem. Man har tidigare försökt täta men det har aldrig blivit riktigt bra. Vid Borenshult frilägger man nu en sluss för första gången för att därigenom kunna dra slutsatser av gammal beprövad byggnadsteknik. Man vill även kunna se hur marken omkring slussarna har påverkats.
– Man vill inte klampa in hursomhelst med nya material, precis som när man renoverar och tätar gamla hus. Man försöker nu reparera för ett hållbart sätt. Det är ett väldigt speciellt och finurligt projekt som pågår i Borenshult, tillägger Anders Donlau.
Vid Borenshult är arbetet i full gång med grävandet. Göta kanal grävdes för hand men trots att grävskopa och moderna redskap används numera så finns Kent Källbom på plats och agerar spadgubbe. Ett arkeologiskt fynd av tveksam natur kommer också i dagen i form av en plastflaska som innehållit karburatorsprit.
– Det är första gången en sluss har grävts fram på detta sätt. Vi vill se hur det byggdes förr och om det läckt ut vatten kring slussen, säger Kent Källbom.
Av Göta kanals sträcka av 9 mil kommer under vintern nästan 8 mil att tömmas. Alla arbeten med kanalen kommer att pågå hela vintern 2016/2017. Detta pågår fram till i april och ska vara avslutade innan kanalen öppnar för säsongen den 15 maj 2017.