Beskedet: Omtag i kampen mot gässen

Kommunen tar nya tag i kampen mot kanadagässen. Nu har Thomas Martinsson, verksamhetschefen för drift och anläggning, fått i uppdrag att skapa en handlingskraftig plan.

Thomas Martinsson berättar nu hur man tänker kring gässen.

Thomas Martinsson berättar nu hur man tänker kring gässen.

Foto: Mvt arkiv

Motala2021-10-09 07:00

– Jag har fått en känsla av att det är ännu mer än året innan. Mängder, säger Thomas Martinsson, och syftar till kanadagässen som envist väljer att vistas på kommunens badplatser. 

Tekniska servicenämndens ordförande, Bengt-Åke Karlsson (C), håller med:

– Det har ökat väldigt de senaste 10 åren. Gässen som har kommit har nog minst tredubblats. De ställer till ganska stort problem, säger han.

Ett av besvären som gässen onekligen för med sig, är att de – bokstavligt talat – skitar ner. Thomas Martinsson berättar man fått lägga extra krut på städningen. 

– Vi har dedikerat människor för att städa upp bajset. Men det hjälper inte ens, för det är så mycket. Inte minst på bryggorna som blir totalt igenslammade med skit i princip, säger han.

Kommunen har gjort insatser. I år lades till exempel bryggorna vid Jerusalemsbadet i senare än vanligt. Man har också testat att använda orm-attrapper, och satt ut små ministaket vars syfte var att mota upp gässen mot gräsmattan på Strandbadet i Borensberg.

undefined
Arkivbild. Ett organgefärgat nät som med syftet att skydda badplatsen från kanadagäss.

Uppenbarligen har detta inte varit nog – nu har tekniska servicenämnden gett Thomas Martinsson i uppdrag att se till att det inte blir problem med gäss nästa år.

– Vi kan inte låta badet i Borensberg och Jerusalemsbadet vara på det här viset, så att folk inte kan gå ner. Thomas får ta till vad han behöver för att fixa det här till nästa år, säger Bengt-Åke Karlsson.

undefined
Arkivbild. Kanadagässen har blivit ett problem för kommunen.

Inom kort ska Drift- och anläggning, miljö- och hälsoskyddsenheter, samt representanter från samhällsbyggnadsförvaltningen göra en handlingskraftig plan. 

– Vad vi ska göra och när, och så vidare. Så att det blir konkret. Att det blir återkoppling också, säger han och förklarar att olika typer av lösningar behöver undersökas.

I mars nästa år ska man placera ut nyinköpta träfåglar som förhoppningsvis har en avskräckande effekt. Thomas Martinsson tror dock att det framöver kan bli aktuellt att intensifiera avskjutningen. 

– Det är det hetaste tipset. De andra är mer kompletterande åtgärder som kanske har en viss effekt. Vi tar jättegärna emot nya förslag och idéer. 

Ytterligare en punkt, där han tycker att man tidigare till viss del har brustit, ska förbättras: Kommunikationen till allmänheten.

– Ska vi göra avskjutningar så ska vi informera. Och så får vi hantera om det uppstår någon opinion emot eller vad det kan vara i så fall, säger Thomas Martinsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!