Platens ordförande Daniel Starkengren (M) har ansökt om en detaljplan för ett femvåningshus i Varamon. Frågan har väckt politisk debatt och när samhällsbyggnadsnämnden hanterade ärendet deltog inte S då man ansåg att agerandet var olämpligt, något som Starkengren och Moderaterna tillbakavisat.
Nu visar det sig att även M varit kluvna i frågan. Maj Bergendahl (S) berättar att när ärendet skulle förberedas i nämndens arbetsutskott blev det ingen diskussion om förslagets detaljer. Ingen politiker ville nämligen hantera frågan.
– Caroline och Kaveh (M-politiker och övriga beslutande i arbetsutskottet) sa att de tänkte anmäla jäv i nämnden eftersom det handlar om partikamrater. Då fick jag ärendet i mitt knä och jag gjorde klart att jag vill inte ta det, säger hon.
Maj Bergendahl gick till kommunens jurist. Hon fick veta att hon kunde avstå från att delta, ett beslut som kom att gälla hela S. Kommunjurist Helena Göransson förklarar att hälften av ledamöter eller ersättare måste vara på plats för att kunna ta ett beslut.
Är man jävig om man är medlem i samma parti som den som ärendet gäller?
– Enbart partitillhörighet är inte grund för jäv i juridisk mening. Då måste det vara något mer, som att man är privata vänner, säger hon men tillägger:
– Sedan är det en annan fråga om det är lämpligt. Då får vederbörande fundera på hur det ser ut utifrån, om det kan uppfattas som jäv utifrån. Det blir en politisk bedömning.
Nämndsordföranden Caroline Unéus (M) säger att de var lite osäkra på jävsläget i arbetsutskottet. Men efter att ha konsulterat jurist bestämde hon att de skulle vara med och ta beslutet.
– Vi är en myndighetsnämnd så vi tittar inte på vem den sökande är, säger hon.
Först sa ni att ni var jäviga, sedan var ni det inte. Vad fick er att ändra er?
– Vi började titta på vad som är våra uppdrag. Vi ska titta på planen och inte på den sökandes lämplighet. Det kan ju vara ett ärende i nämnden som gäller mig, men de måste ändå fatta ett beslut. Då får jag gå åt sidan och anmäla jäv, säger hon och tar som exempel att hon gjort det när en granne berörts i ett ärende.
Partikollegan Kaveh Moazzez, vice ordförande, anser att de bara lyfte frågan i arbetsutskottet. Hans bild är inte att de tog ställning där om att de skulle vara jäviga.
– Vi tog upp frågan för att få tjänstemännens återkoppling om hur vi skulle tänka. Jag ställer alltid den frågan om det är oklart, säger han.
Både han, Caroline Unéus och Daniel Starkengren intygar att de visserligen är med i samma parti, men att de inte har någon annan relation till varandra, vare sig affärsmässig eller privat.
Kaveh Moazzez påtalar också att han hade förhinder och därför inte deltog i nämndsmötet.
Kommunens jurist talar också om lämplighet och om det kan framstå som jäv utifrån. Vilken bedömning har ni gjort där?
– Uppdraget vi har är att ta myndighetsbeslut. Har man en relation på något sätt så ska man gå undan, men jag har inte det här, säger Caroline Unéus.
Både hon och Moazzez ifrågasätter dock agerandet från S.
– Maj var mer personlig. Hon tittade ju på personen, säger Caroline Unéus.
Där slår Maj Bergendahl tillbaka. Hon påtalar att det inte var hennes eget beslut.
– Vi socialdemokrater har gjort bedömningen att det finns en intressekonflikt i och med att det gäller Platens ordförande. Det har gjort att vi socialdemokrater i nämnden valt att inte delta i beslutet, säger hon.