Här vill jag bo. Det var Ingrid Fröbergs omedelbara reaktion när hon var och tittade på lägenheten som hon sedan köpte.
– Huset är välskött, lägenheten kanon med billig hyra. Fastigheten ligger i ett lugnt område med skogen nära och jag kände mig så välkommen, säger Ingrid.
Problemen började efter ungefär ett halvår.
– Det slamrades i dörrar, och det var väl inte så farligt, men det spred sig en irriterad stämning i huset. Jag blev utfrusen av några grannar, flera i styrelsen slutade hälsa på mig. Tvättiderna jag satt upp, suddades ut, någon tog ur min tvätt för att själv tvätta. Så repade någon min bil och det låg hundbajs i brevlådan. Jag fick märkliga telefonsamtal, hotfulla sms, anonyma brev. Det var förfärligt.
Hon kontaktade både polis och fastighetsföretag, men problemen gick inte att reda ut. Ingrid fann inget bättre råd än att ge upp och sälja lägenheten.
Hon tog även kontakt med Motala kommuns konsumentrådgivare Karolina Karjatkar Öberg som berättar:
– Vi tillsammans gjorde en anmälan till Hyresnämnden som de godkände och kallade alla till en förhandling, men då tackade bostadsrättsföreningen nej till att få den hjälpen att medla.
Nästa steg är att anmäla till Bostadsrättsnämnden, men det kostar pengar. Likaså kostar ett civilrättsligt mål, där man kan kräva skadestånd, domstolskostnader för målsägaren.
– Vem som helst kan bli drabbad av det här, säger Ingrid och tipsar andra bostadsrättköpare om att noga ta reda på hur andra som bor i föreningen upplever klimatet.