IVO konstaterar brister på Motalas äldreboenden

IVO har granskat Motalas kommunala äldreboenden – och hittat flera brister. Nu vidtas åtgärder.

IVO konstaterar flera brister inom Motalas äldreboenden. Nu vidtas åtgärder, enligt socialnämndens ordförande Charlotte Widegren (M).

IVO konstaterar flera brister inom Motalas äldreboenden. Nu vidtas åtgärder, enligt socialnämndens ordförande Charlotte Widegren (M).

Foto: Agnes Ganestål

Motala2023-07-18 17:00

– När IVO kom med sin kritik kände jag ändå att vi i Motala kommun hade en god kännedom om de brister som finns och att man har en åtgärdsplan för dem, säger Charlotte Widegren (M), socialnämndens ordförande.

Hon konstaterar att granskningen som genomförts är "väldigt generell", men lyfter att hon ser positivt på att den har genomförts.

– Jag tycker att det är bra att man blir granskad. Det är ett sätt att lära sig och se vad man behöver bli bättre på framåt.

undefined
"Vad man kan se är att det är samma brister i alla kommuner i landet, de har egentligen fått brister på samma saker", säger socialnämndens ordförande Charlotte Widegren (M).

Vad gäller Motalas kommunala äldreboenden konstaterar IVO att läkemedelshanteringen inte sker på ett patientsäkert sätt, att vården i livets slutskede samt dokumentationen inte sker enligt gällande regelverk och att det saknas kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård.

Därtill konstaterar de att den personal som gör medicinska bedömningar inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och inte behärskar det svenska språket i tillräcklig omfattning.

– När man tittar på kompetensen hos vår omsorgspersonal skulle jag vilja säga att vi nog är lite unika för vi har väldigt hög andel utbildade undersköterskor i procent. Att vi har dålig kompetens håller jag nog inte med om, säger Charlotte Widegren.

undefined
Socialnämndens ordförande Charlotte Widegren (M) kommenterar dokumentationsbristen som IVO identifierat. "Vid brytpunktssamtalen ska dokumentationen göras av läkare och i vissa fall kan det vara svårt att få en läkare, men en sjuksköterska har alltid kontakt med en läkare. I och med att det då inte blir inte dokumenterat på läkaren är det precis som att vi inte har den dokumentationen, men det görs naturligtvis".

Vad gäller språkbristerna menar hon att man redan har satt in insatser, och att de insatserna kommer att fortlöpa även under hösten. Arbetet handlar om att stötta upp med det svenska språket för att både kunna förstå och göra sig förstådd.

– Alla personer som vill jobba inom vård och omsorg är jätteviktiga för oss. När man nu tillsvidareanställer kontrollerar man både språket och det skriftliga så att man verkligen förstår. Det är jätteviktigt för patientsäkerheten.

Sofie Sjöberg, legitimerad sjuksköterska samt förtroendevald i Vårdförbundet, skriver i ett mejl att hon inte håller med IVO om den kritik som de riktat kring personalen. Hon konstaterar att sjuksköterskorna i Motala kommun har en hög kompetens för sina arbetsuppgifter och medicinska bedömningar. Därtill menar hon att alla behärskar det svenska språket och att det finns en god kontinuitet i sjuksköterskegruppen.

Motala kommun har återkopplat till IVO gällande förbättringsåtgärder, uppgifter om när dessa genomförts eller kommer att genomföras, vem som ansvarar för förbättringsarbetet samt hur och när effekten av åtgärderna kommer att följas upp.

– Alla de saker som vi fått kritik på behöver vi naturligtvis göra åtgärder på. Jag känner mig helt trygg med att det görs, fastslår Charlotte Widegren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!