I simhallen var det simlärare Richard Johansson som stod för instruktionerna om hur man beter sig om man råkat gå igenom isen och måste ta sig upp igen. Isdubbar fanns att tillgå.
– Vi gör det här som en kul grej och som en del av aktiviteterna här i simhallen, förklarar Richard innan övningspasset. Han fortsätter:
– Det här har vi som en del i den vanliga simundervisningen i skolorna, i klass 4. Sedan går vi utomhus för att rulla oss i snön och känna lite på kylan, svarar han på frågan om det ingår i utbildningen att doppa sig i en isvak.
Först så berättar han en del om isvett rent generellt och sedan vidtar det praktiska passet där Richard visar hur man tar sig upp ur en isvak och vad man bör hålla reda på. Till en början så är det viktigt att man över huvud taget har isdubbarna med sig när man är ute och sedan hur de ska placeras på kroppen.
– En ispik är också bra att ha med sig, säger Richard och visar en sådan tillsammans med en räddningslina som är ett nödvändigt tillbehör, för att kunna kasta ut till en nödställd som gått ner sig.
– Man ska hålla i isdubbarna så man får ett bra grepp, om man till exempel har blöta handskar, instruerar Richard och visar tummarnas placering. Bröderna Zaki, 12 år och Mohamed Hassan, 13 år, deltar i övningen och får prova på att ta sig upp på ett "isflak" i simhallens vatten. Alltså en flytande plastskiva som man får ta sig upp på med hjälp av isdubbarna.
– Det här var första gången och inte så svårt. Men en helt annan sak om det varit utomhus och kallt, kommenterade Mohamed efter övningen.