I Bromma, norra Varamon, har Annelie Lindgren observerat fenomenet isbollar vid sitt sommarhus.
Enligt SMHI är isbollar en formation som hittas i vatten eller på stränder. Anledningen till att de bildas är att kraftig vind för ut snö eller så kallade snörullar i vattnet och där vågorna sedan formar dem till runda bollar. Bollarna kan variera i storlek från några centimeter till upp till mot en meter.
En annan förklaring som SMHI anger är att vinden kan driva samman snösörja mot stranden och sedan delas detta upp i långa band eller klumpa ihop sörjan till formen av bollar.
Det finns flera kriterier som måste vara uppfyllda för att fenomenet skall uppträda.
– Det verkar krävas att det ska blåsa kraftigt, att det är temperaturer kring nollan, öppna platser plus att det ska vara långgrunt vatten, säger Weine Josefsson, meteorolog på SMHI.
Det är alltså vid öppna platser, som vid Ölands södra udde och vid Vättern, som gäller.
Observationer som gjorts på senare tid har varit vid Ölands södra udde den 6 januari 2017, längs sandreveln mot Sandvik. Inte så stora bollar som vid tidigare observationer men däremot var de talrika.
Enligt SMHI har det förkommit observationer i Vättern tidigare. Den 15 och 20 februari 2011 iakttogs isbollar vid Vättern från Bårstadbadet till Hovanäsudden, Borghamn söder om Vadstena.
– Men det är fortfarande ett mysterium med detta fenomen. Precis som med klotblixtar. Det finns många observationer men ingen riktigt bra förklaring, avslutar meteorolog Weine Josefsson.