Invasivt kräftdjur hittad i Vättern

Större rovmärla har hittats i Vättern. Det är ett invasivt djur som kan orsaka stora problem.

Större rovmärla har hittats i Vättern.

Större rovmärla har hittats i Vättern.

Foto: Jonas Roth / Havs- och vattenmyndigheten

Motala2023-03-08 19:16

I samband med provtagning av småkryp i Vätterns strandzon hittades kräftdjuret större rovmärla. En invasiv art som har sitt ursprung i Kaspiska havet och som tillhör den högsta riskklassen av främmande arter. Den har inte påträffats i Sverige eller Norden tidigare men har orsakat stora problem på kontinenten och i Storbritannien.

Länsstyrelsen i Östergötland uppger, i ett pressmeddelande, att större rovmärla är kraftigare och mer aggressiv än svenska arter. Bland annat dödar den fler byten än vad den äter upp. När den invaderar ett vatten förändras ofta smådjursamhället och lokala arter minskar eller försvinner.

– Sannolikheten att den kommer sprida sig runt stora delar av Vättern inom några år är tyvärr stor, säger Ulf Bjelke, limnolog på SLU Artdatabanken.

Det görs regelbundna inventeringar för att undersöka vattenlevande insekter, kräftdjur och mollusker. Det var vid en sådan som kräftdjuret påträffades på tre olika sällen utmed sjöns östra sida.

– Upptäckten är ett bra exempel på vikten av miljöövervakningen för tidig upptäckt av främmande arter, säger Friederike Ermold, sakkunnig i vattenfrågor på Vätternvårdsförbundet.

Hur den nått Vättern vet man inte men den kan följt med båtar eller utrustning från andra vatten. Utrotning bedöms omöjlig men upptäckten ger möjligheten att försöka hindra spridning. 

 – Se till att dina fiskeredskap och badleksaker är torra och rena innan du använder dem i ett annat vatten, säger Lina Tomasson, samordnare för invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten.

Råden handlar om att tömma, torka och rengöra. Det vill säga att tömma ut allt vatten från båtar eller utrustning innan de flyttas. Att torka utrustning som dykardräkter, badleksaker, fiskeredskap, mindre båtar som kanoter och kajaker, samt annan utrustning innan de flyttas till ett nytt vatten. Det räcker att de får lufttorka ett par dagar. Samt att rengöra båtar och utrustning från växtdelar, djur och sediment innan de används i annat vatten.

– Vi vet inte hur rovmärlan kommer bete sig i våra vatten och vårt klimat. Att skydda Göta Kanal blir svårt, eftersom det är samma vattensystem, men kan vi skydda andra vatten är det bra, säger Lina Tomasson direkt till tidningen.

Länsstyrelsen planerar en inventering av Motala ström, Göta Kanal och några tillflöden för att se om större rovmärla finns där samt förebygga spridning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!