I Motala är nu vaccinationen klar på de särskilda boendena, med något enstaka undantag. Under torsdagen inleddes så vaccineringen av personer som har hemtjänst eller hjälp via hemsjukvård. Samtliga berörda har via kommunen fått ut information hur de själva ska boka tid hos regionen. Vaccineringen sker då på vårdcentralen.
– Man behöver ta sig till en vårdcentral. Antingen om man kan få hjälp av anhöriga, eller om man pratar med hemtjänstpersonalen om att få ledsagning, säger Motalas socialdirektör Pernilla Thunander.
I dagsläget vet kommunen inte hur många det är som kan tänkas behöva ledsagning till vårdcentralen, men Pernilla Thunander är tydlig med att man ska se till att det finns resurser för det.
Såväl kommunen som Region Östergötland är dock medvetna om att alla inte kommer att kunna ta sig till vårdcentralerna för att bli vaccinerade. Här finns dock en problematik.
– Det vaccin som vi har nu är väldigt känsligt för att förflyttas. När det har blandats ska det inte transporteras. Det innebär att vi inte kan komma ut och ge en person vaccin och sedan transportera det till nästa hus, säger Rickard Lundin på regionen.
Det är också så att det blandas flera doser samtidigt vilket gör att om man skulle vaccinera enskilda personer hemma så går flera doser varje gång till spillo.
Enligt Rickard Lundin är dock en lösning på gång. Under första veckan i februari hoppas man få tillgång till ett vaccin som är mindre känsligt för yttre påverkan och som därmed klarar transporter bättre. Då skulle de som behöver vaccineras hemma kunna få det vaccinet.
– Vaccinet är dock inte godkänt nationellt ännu. Det är ett vaccin från Astra Zeneca, säger han.
I Australien har forskare riktat kritik mot det vaccinet för att inte vara tillräckligt effektivt, men Rickard Lundin menar att de litar på den bedömning av vaccinet som görs på nationellt plan. När besked kommer om ett godkännande vet man inte.
Hur tänker ni om det skulle dra ut på tiden?
– Vi bedömer att en lösning med ett mindre transportkänsligt vaccin är att föredra, men om det inte blir godkänt eller om processen drar ut på tiden så behöver vi ta ställning till sådana frågor. Vi arbetar med den frågan parallellt, säger han.
I samband med att personer med hemtjänst och hemsjukvård vaccineras kan även de som bor tillsammans med dessa personer få möjlighet att ta sina sprutor.
– De ingår också i gruppen och man kan anmäla dem samtidigt som man anmäler vaccination för den som har hemtjänst eller hemsjukvård. De samboende får då fylla i en hälsodeklaration, säger Pernilla Thunander.
Totalt erbjuds cirka 10 000-11 000 personer med hemtjänst eller hemsjukvård i länet att vaccinera sig. I Motala handlar det om cirka 1 500 peronser. När den gruppen är färdig står vård- och omsorgspersonal på tur, men när det kan bli aktuellt har Motala kommun ännu inte fått någon information om.
– Vi har inte fått besked än. Vaccineringen av de med hemtjänst och hemsjukvård har ju bara precis kommit igång, säger Pernilla Thunander.
I samband med att äldre på äldreboenden fick sina sprutor fick också vissa ur personalen erbjudande om att vaccineras. Detta för att fullt ut använda de doser som transporterats ut till boendena.
– Men hur många som det handlar om vet jag inte, säger Pernilla Thunander.