Inga svar om hur sparkrav påverkar Lasarettet i Motala

Centrumchefen för närsjukvården i västra Östergötland har ännu inga svar på hur uppdraget att minska region Östergötlands personal- och bemanningskostnader med sex procent kommer att påverka vården i Motala och Vadstena.

"Vi ser en ökad sjukfrånvaro den här hösten jämfört med hur vi brukar ha det övriga höstar", säger närsjukvårdsdirektör Helén Lövborg.

"Vi ser en ökad sjukfrånvaro den här hösten jämfört med hur vi brukar ha det övriga höstar", säger närsjukvårdsdirektör Helén Lövborg.

Foto: Arkiv/Region Östergötland/Montage

Motala2023-10-13 14:16

Regionens Östergötland befinner sig i ekonomisk kris och vårddirektörerna har i uppdrag att minska personal- och bemanningskostnaderna med sex procent. Det beskedet lämnade regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i samband med att regionens delårsrapport presenterades i veckan. Det motsvarar ungefär 600 tjänster.

Hur en sådan besparing skulle kunna se ut för verksamheterna i Motala och Vadstena vill Helén Lövborg, centrumchef för närsjukvården i västra Östergötland, inte ge några svar på i nuläget.

– Än så länge är vi på regionledningsnivå i de frågorna och jag får hänvisa till regiondirektören och regionstyrelsens ordförande i de frågorna än så länge. Vi har precis fått det här uppdraget, säger hon.

Under lång tid har flera verksamheter larmat om personalbrist, däribland Lasarettet i Motala, där personal har pressats hårt. Hur det kommer påverkas av besparingar på personalen vill Helén Lövborg inte spekulera i än.

– Jag tänker att vi har ett pressat personalläge i hela regionen och det är inte bestämt hur det här beslutet ska effektueras, säger hon.

När kan det finnas mer svar att få?

– Vi fick veta det här nästan samtidigt som alla andra, så vi har inte hunnit mobilisera oss ordentligt än, men jag tror att det finns en önskan från politiken och regiondirektören att det ska gå ganska snabbt framåt, men jag har ingen tidsplan än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!