Inför varje val ser kommunen över hur den politiska organisationen ska se ut framöver och vilka arvoden och arvodesregler som ska gälla. Nu har det blivit dags igen att tillsätta en grupp som ska jobba med frågan. Den består av två ledamöter från vardera parti samt ordföranden i fullmäktige, Nils-Ingvar Graan (KD).
En av frågorna som ska hanteras är eventuella konsekvenser av utredningen om man ska skapa en kommunkoncern, lägga Platens fastigheter i ett aktiebolag och skapa fler kommunala bolag.
– Om det tillkommer bolag så blir det ju fler politiska poster där. Sedan kanske det blir någon nämnd som får mindre att göra och då kanske det påverkar hur många som de ska vara. Det är sådant som vi får titta på, säger Nils-Ingvar Graan.
En annan fråga handlar om hur många ledamöter och ersättare som ska finnas i kommunfullmäktige. Utifrån antalet röstberättigade i Motala så skulle man kunna sänka antalet ledamöter från 57 till 51 stycken.
– Man skulle också kunna öka till 61 ledamöter. Den här frågan har varit uppe tidigare, men vad jag vet är det ingen som framfört önskemål om att ändra antalet så en försiktig gissning är att det blir oförändrat, säger Nils-Ingvar Graan.
Beredningen har också fått i uppdrag att se över reglerna för ersättare i nämnderna. I dag har alla ersättare rätt att närvara på mötena och att få arvode för att vara med. I början på pandemin när antalet deltagare skulle begränsas och mötena inte skedde digitalt dök frågan upp.
– I dag kan man ju vara med digitalt istället så då finns inget behov av att begränsa vilka som får delta på mötena, säger Nils-Ingvar Graan.
Skulle det inte kunna vara en ekonomisk fråga att bara betala ersättning till de som är med och beslutar?
– Jo, men jag menar att det demokratiska väger tyngre. Vissa mindre partier kanske bara har ersättare och då skulle ju inte de få vara med och få samma insyn. Så är det ju i bolag att där får bara de med en ordinarie plats delta. Då missar man mycket, säger han.
Gruppen ska också se över organisationen med politiska sekreterare och partistödet som kommunen betalar ut.
– Det tar vi upp varje gång. Det är samma sak med arvodena till gruppledare. Där finns synpunkter om att det är för lite i dag, men sedan kommer alltid frågan om vad det kostar i slutänden, säger Nils-Ingvar Graan.