Till Motala kommuns förskolor, skolor, äldreomsorg samt lasarettets avdelningar och rättspyk i Vadstena lagas varje dag mellan 9 000 och 9 500 lunchportioner.
Matsvinnet mäts varje dag och mätningar har gjorts de senaste tre åren och mätningen är uppdelat i tre kategorier.
– Det är kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn, säger kostchef Tomas Hemmingsson.
Kökssvinn är det som kasseras i samband med tillagningen. Serveringssvinn handlar om det som blir kvar på bufféerna och inte får återanvändas medan tallrikssvinn är vad den som äter kastar efter avslutad måltid.
År 2020 var totala matsvinnet per ätande 46 gram och då är alla kategorier inräknade. Ett år senare hade det minska med ett gram per person.
– Och i oktober i år var vi nere på 42 gram, säger han.
Målet är att komma ner till 40 gram svinn per person.
– Det handlar om några grams skillnad, men det blir många kilo på året.
Initialt handlade det huvudsakligen om ett hållbarhetsarbete, men i den nuvarande situationen, med inflation och skenande priser, har det inneburit att ekonomin blivit en viktigare aspekt.
Några grams mindre svinn per ätande kan göra stor skillnad på ett år.
– Det kan röra sig om 300 000 kronor mindre i inköp, säger han.
Han tror att det kanske kan komma att landa på upp emot en halv miljon eftersom hela det här året inte finns med i statistiken ännu.
– Och då snackar vi bara grundskolor och förskolor. Inom äldreomsorgen kanske det kan bli lika mycket så det är klart att det finns pengar att spara.
I centralköket Västgyllen på Lasarettet i Motala hjälps alla åt för att så lite som möjligt ska kastas och från ledningen vill man inspirera personalen. Senast bjöd de in TV-kocken och krögaren Paul Svensson.
En hel del serveringssvinn kan förhindras genom att beställningarna från mottagningsköken är korrekta utifrån hur situationen ser ut just den dagen, men lasarettsköket driver även restarangen på LiM.
– Där vet vi inte exakt hur många gäster vi har, säger Caroline Karlsson som är köksansvarig.
Genom att inte duka fram för mycket mot slutet kan man ta hand om mat som blivit över i köket och snabbt kyla ner och frysa in sådant som kan serveras vid ett annat tillfälle.
Motala kommuns svinnmätningar omfattar än så länge inte äldreomsorgen.
– Men det är en utmaning vi ska försöka ta tag i under 2023 och börja mäta där också, säger Hemmingsson.