Hus för tiggare och missbrukare stängdes

På fredagen kom polisen, räddningstjänsten och representanter från kommunen för att se till att ett 30-tal personer lämnade två boenden i Motala.

På tisdagseftermiddagen framfördes ett hot om självmord till personal i förvaltningshuset Rosen

På tisdagseftermiddagen framfördes ett hot om självmord till personal i förvaltningshuset Rosen

Foto: Jeppe Gustafsson

Motala2016-05-27 20:08

På grund av brandrisk hade lokalerna stängts med omedelbar verkan 20 maj, men det respekterades inte.

– Det var en polispatrull som var med för att skydda kommunens tjänstemän och för att hjälpa till om det skulle behövas, säger Anders Hagström, stationsbefäl vid polisen i Motala.

Enligt honom har fastighetsägaren varit medveten om att lokalerna inte har varit godkända som bostäder. Den 20 maj gjordes en omfattande och samordnad inspektion av de två boendena, som används av tiggande EU-migranter och missbrukare, där både räddningstjänsten och representanter från Motala kommun medverkade.

Både muntligt och skriftilgt besked

Räddningstjänsten hade då bland annat anmärkningar på att de boende har använt en spis som värmekälla och hänvisade till den stora brandrisken.

– Redan 20 maj fick fastighetägaren ett muntligt besked att de boende måste lämna lokalerna på grund av brandrisken och sedan fick han även ett skriftligt beslut. Men det har inte hänt någonting hittills. Nu vet jag inte om kommunen har spikat de lokalerna, säger Anders Hagström.

Ska kunna få hjälp

Bland de 30 personerna som måste lämna lokalerna finns det flera barnfamiljer. Lokalerna som finns i olika byggnader måste vara tömda i kväll.

– Principen är att vi inte sätter någon på bar backe. Det känns svårt att hjälpa så många samtidigt om det stämmer att det är 30 stycken personer som bor där. Men vi har kunnat förbereda för situationen, säger Per-Olof Andersson,socialchef i Motala kommun, till SVT Nyheter Öst, som var först med att berätta om fredagens händelser.

Dag till dag

De personer som är från andra EU-länder kan kommunen hjälpa ekonomiskt med att komma hem. Under tiden erbjuder kommunen akuta boenden som man får söka dag till dag. Men de svenska medborgare som bor i fastigheterna behöver en långsiktig lösning nu.

– I det längre perspektivet så behöver de kanske hjälp av oss med att hitta en lösning med en hyresvärd. Ibland kan vi hyra lägenhet som vi sedan hyr ut i andrahand. Jag kan inte göra en bedömning av vilken hjälp de här personerna kan få just nu. Det måste göras en individuellt för varje person, säger Per-Olof Andersson till SVT Nyheter Öst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om