Hundfaror att vara uppmärksam på i sommar

Veterinär Ellen Thor listar några av sommarens utmaningar att vara uppmärksam på.

Ellen Thor har jobbat som veterinär sen 2021 och arbetar nu på Motala Djurklinik.

Ellen Thor har jobbat som veterinär sen 2021 och arbetar nu på Motala Djurklinik.

Foto: Lina Gillman

Motala2023-08-09 18:00

– Det är ju tyvärr naturligt att fler olyckor händer våra husdjur när vi är utomhus mer. Just hundar är kanske extra utsatta eftersom de så ofta är med oss utomhus och följer med på semestrar, säger Ellen Thor veterinär på Motala djurklinik. 

Ellen berättar att det finns flera potentiella sommarolyckor att vara extra uppmärksam på.

undefined
Trubbnosiga raser som mops och fransk bulldog har lättare att bli överhettade, då de kan ha det besvärligt med andningen.

– Redan innan sommaren finns ju risk för hundar som badar mycket får förgiftning av alger. Vissa alger bildar toxiner, om hundar dricker vatten eller badar i det kan de bli förgiftade. Det kan se olika ut beroende på vilken typ av alger det rör sig om och hur mycket hunden får i sig.

Några symtom är hudirritation, påverkad andning, vinglighet, kramper, kräkning och diarré. 

Vad ska hundägaren göra om dessa symtom uppstår?

– Om man misstänker att de har badat i eller druckit vatten vid algblomning ska man åka till veterinär direkt.

Samtidigt berättar Ellen att det råder brist på veterinärer runtom i landet och att de tyvärr inte alltid kan ta emot så många djur de skulle vilja. 

– Därför är det extra viktigt att inte vänta för länge vid symtom, just eftersom akuttider inte alltid finns. Många gör misstaget att inte söka hjälp i god tid.

undefined
Ellen Thor har jobbat som veterinär sen 2021 och arbetar nu på Motala Djurklinik.
undefined
Något som kan gå många förbi är hundens trampdynor. Även om de är mer härdade än människors fötter så kan de bli brända ifall hunden exempelvis går på varm asfalt eller en solig strand. Det finns skor eller tassalva som kan användas.

Var vänder man sig om tider på lokala veterinärstationer är fullbokade? 

– Till djursjukhus som har jouröppet. Om djuren behöver längre och mer kritisk vård får vi hänvisa till djursjukhus, då vi inte har en vårdavdelning på det sättet som djursjukhus har. 

Vid varma sommardagar är överhettning ett vanligt problem för hundar som inte kan temperaturreglera sin kropp på samma sätt som människor. Det är något som Ellen ofta behandlar. 

– Symtomen kan vara att andningen blir snabb och ytlig, hunden flämtar och söker sig till vatten eller svalare omgivningar. Hunden kan först uppvisa tecken på oro, för att sedan bli trött och apatisk. 

– Då bör man direkt försöka svalka hunden, inte genom att hälla iskallt vatten på den utan genom att lägga den på blöta och kalla handdukar. Det finns kyldynor som är effektiva. Ge kylt vatten att dricka och svalka tassarna i kallt vatten. 

Ellen säger att trampdynorna kan bli brända om man tar promenader på het asfalt. Då kan man smörja med tassalva eller köpa skor till hunden. Om inte egenvård fungerar ska man kontakta veterinär.

undefined
Ellen Thor berättar att de flesta hundar har bra ventilation i sin päls som fungerar både kylande och värmande. Men vissa hundar, exempelvis äldre eller kastrerade, kan ha sämre pälskvalite och vara känsligare för värme och kyla.
undefined
Majsan är en tio månader gammal tax. Ellen berättar att alla som jobbar på djurkliniken har ett eller flera egna djur.

Det finns ingen egenvård för ormbett, det kan vara direkt livshotande.

– Det uppstår en svullnad vid bettet, hunden blir hängig och tydligt smärtpåverkad. Man ska uppsöka veterinär direkt om man misstänker ormbett.

Hur behandlas ormbett?

– Smärtlindring och dropp, ibland antiserum mot giftet. Likt vid algförgiftning tas också blodprov för att se om gifterna påverkat de inre organen. 

Hundägaren Lena Alvin bor i Borensberg. En vecka innan midsommar blev hennes sjuåriga Jack russel Ice huggormsbiten. 

– Vi var i sommarstugan i Mjölby när jag hörde Ice skrika till. Jag sprang ut och hann se huggormen vid uteplatsen där vi just hade suttit.

undefined
Lena Alvin berättar att hunden Ice är hennes ögonsten och att ormbettet skrämde upp henne väldigt mycket. Lena har även själv ormfobi.

Ice hade blivit biten i mungipan och svullande snabbt upp.

– Han fick problem med andningen på vägen in till Linköping. Veterinärstationen i Borensberg hade ingen möjlighet att ta emot oss så vi fick snabbt åka till Valla Djursjukhus. 

Lena berättar att Ice fick dropp, smärtstillande och blodprover togs.

– Det var inte roligt att behöva lämna honom där över natten. Efter två veckor fick vi åka tillbaka för ytterligare blodprover och allt har gått bra som tur är. Ice är som vår bebis och efter det här är jag extra vaksam var vi än går. 

undefined
Hunden Ice klarade sig bra efter ormbetet och är helt återställd.
Sommarfaror för hundar

Fästingar: Rekommenderar fästingskydd i form av droppar eller halsband, finns att få på recept. Fästingen kan fortfarande bita sig fast men ramlar snabbt bort och hinner inte överföra några sjukdomar. Glöm bara inte att att fylla på skyddet. 

Mygg/knott: Finns bra spray och antimyggmedel. 

Solskydd: Hundar kan bli solbrända, nakna hundar eller hundar med ljus päls är extra känsliga.

Kolla upp var närmaste djursjukhus med jouröppet finns för att vara förberedd om olyckan är framme. 

Källa: Ellen Thor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!