Hot och oro efter skolnedläggningsbeslut

Majoriteten hoppade av landsbygdsdebatten i Godegård med hänvisning till hot och ett oroligt säkerhetsläge. Kommunen bekräftar nu att beslutet om skolnedläggningen fått oacceptabla reaktioner.

Kommunen uppger att stämningen delvis varit hotfull när diskussionerna gällt skolnedläggningen i Godegård.

Kommunen uppger att stämningen delvis varit hotfull när diskussionerna gällt skolnedläggningen i Godegård.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-11-22 09:01

Majoritetens beslut att lägga ner Godegårds skola har väckt starka reaktioner. Ett flertal föräldrar har hört av sig till kommunen med frågor, synpunkter och ifrågasättande kommentarer. Även på sociala medier har diskussionerna varit heta.

På kommunen har man märkt av den delvis upprörda debatten.

– Vi hade räknat med reaktioner då vi har förståelse för att beslutet påverkar människor i deras vardag, säger kommunikationschef Jonathan Rosén, men tillägger vidare:

– Man har också upplevt ett hotfullt tonläge i vissa situationer och vi har fått säga ifrån mot enskilda personer.

Utredningen och beslutet om Godegårds skola har varit annorlunda än andra tuffa avgöranden som skett i bildningsnämnden. Det vittnar bildningschef Johnny Thorén om som upplever att tonen och samtalsklimatet hårdnat.

– En del tjänstemän har farit illa. Det har varit uttalanden som "du ska vara rädd om din tjänst" och att man har ifrågasatt deras kompetens. Det har skett på ett sätt som vi inte är vana vid. Som tjänstemän gör vi bara det jobb som vi får i uppdrag av politikerna att göra. Det här att försöka misskreditera eller få tjänstemän att vackla har vi aldrig sett tidigare, säger han.

Framför allt har Johnny Thorén reagerat på tonen i sociala medier. Där upplever han att attackerna mot de kommunanställda ibland saknar gränser.

Bildningsförvaltningen har också efter de reaktioner som varit börjat tänka ännu mer på säkerheten. Man låser dörrarna mer och är mer uppmärksam på kommunens säkerhetsrutiner.

– Jag tror verkligen inte att någon som berörs direkt av beslutet skulle göra något. Samtidigt finns det en oro att det här tonläget ska trigga igång någonting annat, säger Johnny Thorén och fortsätter:

– Jag börjar fundera på hur politiker och tjänstemän ska orka i framtiden. Hur ska någon våga ta tuffa beslut?

Enligt Jonathan Rosén handlar det sammantagna läget dels om enstaka händelser vid fysiska möten med berörda, dels om reaktioner på sociala medier. Vad gäller sociala medier menar Jonathan Rosén att de mesta kommentarerna skett i andra flöden än i kommunens, men för de som varit i kommunens flöden har man en plan för hur de ska hanteras och man har frekvent koll på det kommentarer som sker i där.

– Det har varit några incidenter som uppfattats som ett hotfullt tonläge. Har det handlat om direkta påhopp har vi tagit bort och diariefört själva inläggen. Det är en rutin som vi har att hantera det så, säger han.

Några polisanmälningar har dock inte gjorts av inläggen, istället har kommunen kontaktat de personer som gjort inläggen.

– Vi vill inte förstora upp det här. Men visst, vi har hanterat det här lite annorlunda då det har varit en större mängd frågor än vanligt eftersom svaren inte alltid accepteras då det bakomliggande beslutet uppfattas som felaktigt, säger han.

Säkerhetschef Johanna Haapamäki vill dock inte uttala sig om vilka säkerhetsbedömningar som görs angående Godegårdsfrågan. Hon konstaterar att kommunen har rutiner för att hantera olika typer av situationen och att man gör en bedömning i varje enskilt fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!