Hos Montico känner man av trycket

Det råder en kraftig brist på utbildad arbetskraft inom industrin. Hos Montico i Motala märks trycket från arbetsgivarna väl, i stort sett alla som lämnar deras industritekniska utbildningar får jobb.

Spår efter en duktig och påhittig elev, tycker Mnticos Hassan Eshgi och Rose-Marie Lundh.

Spår efter en duktig och påhittig elev, tycker Mnticos Hassan Eshgi och Rose-Marie Lundh.

Foto: Anders Törnström

Motala2016-05-28 20:00

Svetsare och CNC-operatörer, arbetsmarknaden ligger vidöppen för alla de som väljer att slå sig in på något av dessa yrken. Kompetensen inom dessa områden är nämligen en stor bristvara idag och efterfrågan på arbetskraft har därför ökat drastiskt.

– Vi hör och känner av signalerna hela tiden. Det råder ett jättetryck från industrin, arbetsgivarna letar folk hela tiden, menar Steve Can, samordnare för utbildningen hos Montico.

– I stort sett alla som lämnar våra industritekniska utbildningar går i arbete.

För att kunna bemöta trycket på bästa sätt och få fler att vilja rekryteras in till industrin har ett unikt sammarbete mellan Montico, Arbetsförmedligen och de två storföretagen Väderstad AB och Toyota Material Handling just inletts. Syftet är att säkra kompetensförsörjningen, att bemöta den enorma brist på utbildad arbetskraft som råder och därigenom kunna fylla de många luckor som finns ute på arbetsmarknaden.

– Behovet är så enormt. För som prognoserna visar så kommer det att saknas 62.000 personer inom industrin år 2030, berättar HR-chefen Annika Franzén hos Väderstad AB.

– Självklart tittar vi lite extra på långtidsarbetslösa och nyanlända. Vi vet att det finns många i de grupperna som vill jobba inom industrin och dessa måste vi fånga upp. Det här samarbetet är otroligt värdefullt och vi ser alla med glädje fram mot att bara få sätta igång.

Monticos industritekniska utbildning har en successiv intagning och rymmer i dag ett 30-tal elever, men svetsutbildaren Hassan Eshgi säger att man utan vidare har kapacitet att ta emot det dubbla.

– Vi har vid något tillfälle faktiskt haft 60 elever samtidigt, då körde vi utbildningen i skift. Det funkade utmärkt.

Ett ökat intag går dock att lösa på flera sätt.

– Eftersom deltagarna utbildas både teoretiskt och praktiskt - och de ska samsas om 30 svetsbås - kan vi dela upp dem i två grupper. En förmiddags- och en eftermiddagsgrupp. Problemet är bara angenämt, tycker de båda.

Montico har en bemannings- och rekryteringsenhet inom den egna organisationen och när de färdigutbildade eleverna ska lämna skolbänken erbjuds samtliga hjälp ut i arbetslivet.

– Vi öppnar inte bara dörren och säger "hej då". Vi har tät kontakt med flera företag som bara väntar på att få ta emot dem, ingen behöver lämna utbildningen utan att ha något att göra, försäkrar Steve Can.

– Det är så konkret det bara kan bli. Utbildning och jobb i ett paket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!