"Jag vill lyfta kulturen mer än vad man har gjort"

Hallbehov, kulturskoleavgiften och drömmen om stadsmuseum. Kultur- och fritidsutskottets Karin Westberg har mycket på sitt bord. Men hon kämpar i viss motvind.

Kanalbolaget bygger om kajen i Gamla Motala Verkstad. Alliansens kulturtopp, Karin Westberg (C), vill nu få området att blomstra.

Kanalbolaget bygger om kajen i Gamla Motala Verkstad. Alliansens kulturtopp, Karin Westberg (C), vill nu få området att blomstra.

Foto: Lina Handberg

Motala2021-01-23 10:00

Centerpartisten Karin Westberg har ett långt förflutet inom kulturlivet och var bland annat med och bildade Motala kulturförening. I dag är hon den förtroendevalda med störst uttalat ansvar för den kommunala kultur- och fritidspolitiken.

– Kulturen är en otroligt viktig del av kommunen, men hamnar ofta på undantag när man talar om att fokusera på kärnverksamheterna. Men den är ju inflätad i kärnverksamheterna. Och bland det första man tittar på vid flytt till en ny ort är om det finns en bra kulturskola och en bredd vad gäller idrott. Fritiden är viktig, säger hon.

Vad gäller fritidsdelen av hennes uppdrag som ordförande i kultur- och fritidsutskottet har det för Karin Westberg den senaste tiden handlat mycket om hallar. I en stor utredning har kommunen undersökt behoven hos fritidsföreningarna. Och önskemålen är många.

– Vi har en tanke om att vi vill prioritera barn- och ungdomsidrotten högt och det gör vi, säger hon.

En plan är att se över hallarna vid kommunens skolor. Genom förändringar där och genom att bland annat ordna förrådsutrymmen hoppas man kunna göra fler hallar användbara för föreningarna. Det skulle minska trycket på de mer populära idrottsytorna. Karin Westberg tar Dansäterskolan som exempel.

– Nu gör vi en ny plan för bostadsområdet Bråta Hagar. Den närmaste skolan blir Dansäter. Med gymnastikföreningen i åtanke så föreslår vi att man bygger ut gymnastikhallen på skolan, säger hon men vill inte ge någon närmare tidsplan.

På samma sätt finns planer på en fullstor idrottshall på Ekön, intill Vätternskolan. Det skulle underlätta för skolan och skapa mer hallutrymme till centralortens föreningar. Bland planerna finns också den länge diskuterade bandyhallen med och det stora idrottscentret vid riksväg 50.

– Det händer saker. Man tar just nu fram en detaljplan för bandyn, säger Karin Westberg.

Ni har lagt fem miljoner på den nuvarande bandyisen, men det har ändå bitvis varit svårt att ordna is. Vad tänker du då?

– Att det här ändå är den bästa lösningen. Att bygga en stor hall på befintlig plats hade varit ogörligt och inte försvarbart ekonomiskt i ett längre perspektiv, säger hon.

IFK har varnat om att man behöver en hall för att kunna ha kvar ett lag. Är du orolig för att ni om några år står med en hall, men inget lag för att det tagit lång tid?

– Nej, det är jag inte. Men det är ett problem generellt för vinteridrotten att vi har de här förändringarna i klimatet.

Kulturen ligger Karin Westberg varmt om hjärtat. Samtidigt är stora delar av den inte sådant som kommunen är skyldig att ha enligt lag. Från hennes egna kollegor i Alliansen hörs uttalanden om att satsa på kärnverksamheten. Enligt bildningsnämnden budget finns också ett sparbeting på kulturen på 200 000 kronor.

– Det är inte kärnverksamhet, men väldigt viktigt tillsammans med fritiden. Kulturen har lite svårare att bli förstådd. Ändå har vi den runt omkring oss hela tiden. När man förstår vikten av den finns också vilja att fördela om. Det är ett gemensamt åtagande.

Alliansen driver hårt att man vill motverka kapitalförstöring när det gäller broar, gator och fastigheter. Men ni har miljoner i konst som man inte har kontroll över, varför lyfts inte de frågorna?

– Jag håller med dig. Vi behöver öka förståelsen för att det också är kapitalförstöring, säger hon.

– Det är också en hälsofråga. Forskning gällande både kultur och idrott talar om hur vi måste röra på oss och att vi måste få uppleva kultur. Både rörelse och kulturupplevelser skrivs ut på recept i vården i dag. Därför är det viktig som politiker att förstå att det här också är en del av kommunen, fortsätter hon.

Hon vill att kommunens egen konst ska tas om hand, hon vill kunna tacka ja till hembygdsföreningens erbjudande att ta över deras samling och hon gillar den tidigare tanken om att bygga ett stadsmuseum i Gamla Motala Verkstad.

– Jag vill lyfta kulturen mer än vad man har gjort i Motala kommun under decennier. Det är ett långsamt och långsiktigt arbete, säger hon och fortsätter:

– Det handlar också om den allmänna synen på kulturen. Det är mycket som är eftersatt i Motala när det gäller idrotten, men idrotten har ett stort rum i Motala. Det gör det lättare att få förståelse när något behöver göras.

Hur ska man få Motala att förstå kulturens vikt?

– Det är inte bara Motala. Det är en svensk syn på kultur. Kultur kallas ofta för grädde på moset. Men tillgänglighet ger kunskap. Ju mer du kan och förstår om något desto intressantare och roligare blir det. Det gäller både kultur och idrott.

Får du respons för det här i politiken?

– Jag tycker att det växer. Det handlar om att skaffa sig kunskap och förändra en allmän samhällssyn.

Alliansen har velat prioritera lagstadgad verksamhet. Hur ska du då få fram att det behövs satsningar på kulturen?

– Det enda vi är ålagda enlig lagen är att ha ett bibliotek och att skolorna ska ha sina hallar. Men kan vi vara utan resten? Då finns inga andra hallar, kulturskola eller någonting. Är det så vi vill ha det?, undrar hon och fortsätter:

– Och folk frågar ju om det. Hur ska vi bli en attraktiv kommun då? Och hur fattigt blir det inte utan museum, fotbollsplaner, bokbuss, isanläggningar, konsertscener och konstarenor.

Karin Westberg menar på så vis att kulturens existens krävs för demokratin. Att våga gå på djupet, att engagera sig i föreningslivet och att komma samman med andra människor kopplar hon starkt till kultur- och fritidsverksamheten.

– Mitt uppdrag handlar om att göra den här attraktiva kommunen ännu mer attraktiv. Att få människor att vilja flytta hit, att få dem att vilja komma på besök och att de som bor här är stolta kommunmedborgare.

Hon tar stenåldersskallarna i Charlottenborgs slott som exempel. På andra håll hade det kanske byggts ett helt stadsmuseum bara kring skallarna.

Tycker du att man är för dålig på att förvalta det som man har?

– Ja. Det handlar igen om den gemensamma synen. 

Men hon menar även att det handlar om att våga ta in andra aktörer. Därför tror hon mycket på vad Sernekeprojektet kan innebära för Gamla Motala Verkstad. Får Karin Westberg önska så väcker hon gärna liv i den gamla tanken om ett stadsmuseum i Plåtverkstan.

– Om pengarna hade funnits och en riktigt stor vilja till det så hade det varit en ovärderlig tillgång för Motala. Jag tänker att den frågan kan vara ett spelkort på bordet, säger hon. 

Karin Westbergs förhoppning är att det ska bli en dialog om frågan med Serneke.

– I Norrköping var det en entreprenör som gick in. Nu har vi det här också. Den här gången måste det bli någonting för det har varit så många omtag med Motala Verkstad. Man har gjort ett antal utredningar men aldrig kommit till skott. Nu är kanske sista chansen innan det faller ihop.

En fråga som har varit het är avgifterna till kulturskolan. S sänkte avgiften för att fler skulle ha råd att delta. Men det saknades finansiering. Efter flera omtag infördes så en differentierad taxa utifrån familjens inkomst där grundbeloppet nu ligger på 800 kronor per termin.

– Det är tråkigt att det blev en sådan berg- och dalbana. Det saknades ju finansiering och sedan fick annan kulturverksamhet spara istället. Men jag tycker att det är en jättesvår fråga. Fick jag välja skulle inga barn betala för kultur- och fritidsaktiviteter, men det utrymmet finns inte just nu.

Hon menar att det nya systemet har fungerat och att en del föräldrar vågat söka anpassning av avgiften. Men om elevantalet minskat på grund av avgiften är svårt att säga menar hon eftersom det samtidigt kom corona och kulturskolan kunde inte åka till skolorna för instrumentpresentation.

Ligger avgiften fast nu eller vill ni sänka den igen?

– En revidering med lite småfix kan det bli, men vi måste utvärdera först, säger hon men någon större satsning är det inte fråga om.

Snart utökas kulturskolan med hemslöjd samt bild och form. Det finansieras också till med tillfälliga statsbidrag. Varför gör ni samma sak som ni kritiserat S för att göra?

– Det är uttalat att detta görs på prov för att se om det finns ett intresse, säger Karin Westberg.

Om det finns ett intresse måste ni hitta finansiering och då har ni utökat utan att ha pengar till det. Hur tänker ni där?

– Så kan man tycka. Men jag tror att man kan hitta de lösningarna inom ram. Det är inga stora kostnader för här handlar det om gruppundervisning istället. Och har vi en avgift så finns det utrymme för lite annat också.

Karin Westberg

Ålder: 61

Fritidsintressen: Utöver kultur- och fritidsaktiviteter går jag i gång på gamla hus (helst i trä), tidig armatur, antika möbler och limfärgstapeter.

Bästa bok: "Valja" av L Voronkova, är första starka bokminnet som 9-åring. "Kan fortfarande läsa den och få precis samma känsla."

Bästa film: musikalfilmen Cabaret med Liza Minelli.

Idrottsintressen: har utövat fotboll, volleyboll, bordtennis, badminton, dans med mera. I dag raska promenader.

Karta: Kulturskolan Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!