Maria Dufva är utbildad kriminolog och bor sedan flera år tillbaka i Stockholm. Men hon är uppvuxen i Borensberg, där föräldrarna fortfarande bor kvar. I 13 år har Maria Dufva arbetat på "Stödcentrum unga brottsoffer" i Storstockholm. Men nu har hon sagt upp sig för att föreläsa om barn på nätet och skriva ytterligare två böcker. "Mitt barn på nätet" som kommer ut den 5 september, är dock hennes första bok. Det är en bok om hur barns liv ser ut och kan se ut på nätet. En bok som vänder sig till både vuxna och barn över 15 år.
– De senaste åren har jag föreläst enormt mycket i skolor om hur barns liv ser ut på nätet. Både för barn och skolpersonal, men även för föräldrar, säger Maria Dufva.
Efter föreläsningarna har hon fått positiv respons både från barn och vuxna. Och hon har märkt att det finns ett intresse att lära sig mer om hur barns vanor på nätet ser ut.
– Det är en lättläst bok som handlar om det som jag har mötts av i jobbet de senaste åren. Om vad barn möts av på nätet, säger Maria Dufva.
I boken får läsaren ta del av barns egna upplevelser från nätet. Men inga barn framträder med sitt riktiga namn, utan samtliga är avidentifierade. Även en rad olika experter som en advokat, en barnpsykolog och en barnläkare, ger sin syn på barn på nätet. Boken innehåller också frågor-svar och handfasta tips och verktyg till läsaren.
– Barn spenderar så många timmar på nätet att vuxna åtminstone bör ha ett hum om vad barnen gör på nätet, säger Maria Dufva och fortsätter:
– Föräldrar bör se över inställningarna på telefoner, ipads och datorer och ha koll på vem barnen hänger med på nätet.
Något Maria Dufva själv är noga med när det kommer till hennes egna två barn. För henne är det viktigt att barnen vet vem de skriver till och att de har koll på vilka som följer dem på sociala medier.
– Jag försöker även få mina barn att reflektera över vad som är bra och lämpligt att lägga ut på nätet. För jag tror inte på förbud, utan på att lära barnen ett säkert sätt, säger hon.
Maria Dufva tycker inte att det är bra att barn och vuxna delar på samma nät. För hon menar att barn idag är så otroligt utlämnade på nätet från en tidig ålder. Vad vuxna kan göra för att finnas där för barnen är att ta sig tid, visa intresse och verkligen vilja lyssna.
– Jag tycker att det är vårt gemensamma ansvar att barn har ett bra liv på nätet. Och till skillnad från en del andra typer av brott, är det som kriminolog värt att påpeka att brottslighet på nätet inte är begränsat av geografin, säger Maria Dufva.