Arkeologer letar inte bara efter pilspetsar och benbitar. Karin Lindeblad, trädgårdsarkeolog, kartlägger historiska trädgårdsanläggningar och har tittat närmare på bland annat medeltidens klosterträdgårdar i Östergötland. Kunskapen om ämnet är, med undantag för Vadstena klosters trädgårdar, tämligen bristfällig.
– Vi vet fortfarande ganska lite, men under de senaste åren har vi vidareutvecklat metoder för att få fram ny kunskap, säger Karin Lindeblad, som nyligen föreläste hos Motala biologiska förening.
Historiska trädgårdsodlingar bär på information om tidigare generationers vardagsliv och kan berätta om när olika växter introducerades i Sverige.
– En hel del kom med klosterväsendet men väldigt många växter fanns här långt tidigare. Det sägs ju ofta att kirskålen kom till Sverige med munkarna men den har funnits här åtminstone sedan vikingatiden.
Vadstena är det kloster i länet som har bäst bevarade trädgårdsanläggningar. Här odlades "allt som behövdes för att leva" och med tanke på att hushållet bestod av uppåt 200 personer krävdes det stora ytor, bara munkarnas anläggning söder om Klosterkyrkan var mellan 15 000 och 20 000 kvadratmeter.
– I de äldsta källorna beskrivs den som en fruktträdgård anlagd av Johan Pätersson, den förste svenske trädgårdsmästare som vi vet namnet på.
Nunnornas anläggning bestod av tre delar, fruktträdgården, gräsgården och kålgården, där alla grönsaker odlades.
– Gräsgården var som en lustgård och där odlades vita liljor till kyrkan.