Vi hörs över telefon en tisdag i mars. Marianne Henriksson har varit i tjänst på det nya jobbet i en dryg månad.
Vi hälsar, sedan ursäktar hon sig en kort stund. ”Jag måste ta det här” hörs hon säga till någon i sin omgivning, sedan drar intervjun i gång.
Marianne kommer senast från en tjänst som vd för Näringslivscentrum i Åtvidaberg. Där jobbade hon i tio år. Nu är hon utvecklingsstrateg inom näringsliv och landsbygd på Motala kommun.
Varför ville du söka tjänsten?
– Jag hamnar i någon form av tioårscykler och när man blir 56 år måste man göra en liten inventering och revision av livet. Ska jag fortsätta i tio år till på näringslivscentrum, eller ska jag helt enkelt hitta en ny utmaning och göra något nytt, spännande och kul innan jag går i pension?
Hon fortsätter:
– Jag landade i att, nej jag måste göra något nytt en sista gång. Jag gillar Motala och vet att det arbetet som har bedrivits här, framför allt inom näringslivet har varit så bra. När jag såg tjänsten stod det ganska klart att ja, det här jobbet vill jag ha.
I sin nya roll ska hon jobba för att landsbygden ska utvecklas. Detta görs dels genom att hjälpa de byalag som finns runtom i kommunen. Till exempel genom att hjälpa dem söka pengar till olika landsbygdsprojekt från Leader folkungaland – en fond för landsbygdsutveckling.
–Vi träffar byalagen regelbundet. Sen är det mycket andra frågor. Se till att det finns service på landsbygden, att de har inom rimligt avstånd där de kan handla, tanka bilen och så vidare, säger hon.
Vad gäller näringslivsdelen kommer hon att ta hand om frågor så som mark och exploatering och bygglov.
– Kommunen är både serviceinstans och myndighetsutövare. Där blir jag den som lotsar företagen rätt i den kommunala världen vad gäller tillstånd och så vidare. Även där är det utvecklingsprojekt.
Hon kommer att samarbete med Tillväxt Motala, de har en mer operativa roll i näringslivsutvecklingen, förklarar Marianne.
– Vi vill att det ska komma många nya företag till Motala.
Mariannes nya arbetsplats är i kommunhuset i Motala. I nuläget bor hon kvar i Åtvidaberg, men har skaffat sig en övernattningslägenhet i Motala.
– Vad som händer på sikt låter jag vara oskrivet än så länge. Jag är inte främmande för att flytta hit. Motala har varit fantastiskt kul att lära känna, jag gillar det jag har sett hittills, säger hon.
Marianne Henriksson kommer att ersätta Anders Bengtson som går i pension i maj. Övergången från jobbet i Åtvidaberg till jobbet i Motala blev kort. Fredagen den tionde februari slutade hon som vd, måndagen den 13 började hon nya jobbet.
Hur var det? Inget uppehåll direkt.
– Jag var laddad och sugen på att börja. Och sen är det för att jag tycker att det är förmånligt att få gå bredvid Anders Bengtsson. Jag har jobbat med näringslivsfrågor i 20 år, men inte med landsbygdsfrågorna. Det var hur värdefullt som helst för mig att få gå bredvid honom. Så fort som möjligt tänkte jag.
Just nu håller de på att göra en ”eriksgata” ut på landsbygden.
– Vi har varit i Godegård på deras årsmöte och jag presenterat mig och Anders har tackat för sig, det ska vi göra med alla grupperingarna. Sen är min ambition att ta med några av politikerna också ut på den turnén.
Vad ser du för utmaningar med nya jobbet?
– Det är stort. För mig är det nytt att jobba i en kommun med allt vad det innebär. Jag har varit på näringslivsbolag innan som är vanliga aktiebolag. En kommun har mycket att sätta sig in i. Annars ser jag inga direkta utmaningar. Det är att lära sig lite grann mer hur kommunen fungerar. Serviceinstans kontra myndighetsutövare.
Vad ser du som största utmaning, landsbygden eller näringslivet?
– Det är för tidigt att säga, jag är för lite insatt än. Just nu känns landsbygden men det är för att jag inte kan så mycket än. Hur det blir på sikt kan jag inte svara på.
Har du något du ska fokusera på?
– Det har inte riktigt utkristalliserat sig än. Jag känner att jag är i en informationsinhämtningsfas och kommer säkert att vara det under hela tiden som Anders är kvar. Vi får väl lite tillsammans titta på vad blir de stora frågorna att ta tag i, hur prioriterar vi och så vidare. Att få ut Leader-medel, är högst prioriterad fråga, säger Marianne Henriksson.