När Kåre Friberg greps misstänkt för våldtäkt och fridskränkning valde Motalamoderaterna snabbt att meddela att man saknade förtroende för honom. Man uppmanade honom även att avgå som kommunalråd. Men de fick inget gehör.
När Högsta domstolen nekat prövningstillstånd och domen om 2,5 års fängelse stod fast gjorde sig fullmäktige redo att avsätta kommunalrådet. Strax innan beslutet inkom dock en avsägelse.
Det har nu gått ett år sedan ärendet hanterades i domstol. Från M i Motala riktas kritik mot moderpartiet för att de inte agerat tillräckligt.
– För vår del var det en besvikelse att vi inte fick mer stöd från Moderaternas riksorganisation. De borde ha stöttat oss mer och tryckt på honom att han skulle avgå. De hjälpte oss inte alls med det, säger kommunalråd Annelie Almérus (M) och får medhåll av gruppledaren Hans Tevell:
– Vi fick hjälp av vår länsorganisation, men från Stockholms håll känns det som att man inte ville bli inblandade. Om de hade pratat med Kåre så kanske han hade lyssnat.
Vad tycker du att de borde gjort?
– De ville inte göra en stor grej av det och vi upplever att de inte ville bli inblandade. Vi fick bara stöd med vad vi formellt kunde göra och formellt kunde vi inte göra någonting, säger Annelie Almérus.
Hur påverkades Motalapolitiken av att han inte avgick?
– Verksamheterna fortsatte som vanligt, men politiskt blev det ett vakuum. Kenneth Söderman gjorde ett bra jobb, men det blev en konstig paus i arbetet, säger hon.
Har det här fått konsekvenser för er?
– Inte i hur vi gör vårt politiska arbete, men förtroendet för riks har fått sig en törn, säger Annelie Almérus.
I efterhand önskar hon att de stött på riks tidigare och mer. Hon säger också att de lärt sig att de måste göra en djupare kontroll av de som nomineras till höga poster.
Moderaternas riksförbund tillbakavisar kritiken. De menar att kommunikationen med Friberg skulle ligga hos Motala eftersom det var de som valt honom.
– Sådant här är alltid lokala frågor. Jag har svårt att se att det här skulle kunnat gått till på något annat sätt om partiet agerat, säger presschef Andreas Hamrin.
Han menar vidare att när partistyrelsen fick frågan om uteslutning så agerade de direkt. Det skedde efter avsägelsen och efter att domen vunnit laga kraft.
– Där gick det supersnabbt. Det tog ungefär en vecka vilket är ovanligt snabbt, säger Andreas Hamrin.
Annelie Almérus påpekar också att man som folkvald politiker skriver på en kandidatförsäkran. I M:s försäkran står att man ska avgå om man saknar gruppens förtroende.
– Den är ju uppenbarligen inte juridiskt bindande, men förbundet borde använt den mer för att trycka på, säger hon.
Är kandidatförsäkran inget värd eftersom man inte behöver hålla löftet i den?
– Att han bröt mot det som står i kandidatförsäkran och den lagvunna domen utgjorde tillsammans grund för hans uteslutning, så visst fick det konsekvenser, menar Andreas Hamrin.
Kåre Friberg själv menar att det inte skulle spela någon roll vem som försökt förmå honom att avgå. Han skulle ta beslutet när domen vunnit laga kraft. Han uppger också att han var beredd att avgå även om han friats.
– Om man inte hade förtroende för mig som kommunalråd så är det klart att jag inte skulle hänga mig fast vid den posten för sakens skull. Men jag ville ändå att det skulle skötas på rätt sätt, säger han.
Uteslutningen ur partiet har han avböjt att kommentera.