Vid årsskiftet tog Maria Bogren rollen som vd på AB Motala Verkstad. Företaget med nästan 200 års historia, som genomgick rekonstruktion 2020, har en prognos på plussiffror i höst och går mot ett starkt 2022.
– Jag är väldigt glad för att vara här. Det är en fin verksamhet med en fantastisk kompetens och historia.
Som nytillträdd intervjuade hon alla anställda för att lära känna dem men också för att få veta förväntningarna på henne. Då insåg hon att hon fått över 900 år av kompetens att förvalta och utveckla.
– Att få mandat att driva det här företaget framåt, det är en fantastisk gåva från medarbetarna. Gänget som finns här har väldigt mycket historia med sig men samtidigt väldigt mycket nyfikenhet. Den kombon är kul.
Som civilingenjör i maskinteknik började hon på Stora Enso, gick vidare till Ericsson och Väderstad AB, läste in MBA, Master of business administration, blev vd på Multidocker och nu på Motala Verkstad.
– Jag har egentligen alltid varit chef. Att leda är det jag tränat mig på och sett som min huvudarbetsuppgift, det jag trivs med. Att anta utmaningen när den dykt upp med nytt uppdrag, ny kontext, organisation, maskiner, teknik. Och när man tittar tillbaka, hur har man löst problem? Att då se att det är tillsammans med andra, med medarbetarna, det är coolt.
Som Motala Verkstads första kvinnliga vd har hon tagits emot positivt.
– Jag tror att de pratat ihop sig lite om det och tyckte att det var lite kul, säger hon men konstaterar samtidigt att med 33 män och endast tre kvinnor krävs förändring.
– Vi behöver fler kvinnor och fler unga. Att vara unga och gamla, kvinnor och män, olika kulturella bakgrunder – det är otroligt mycket mer kreativt och det behövs för att kunna leverera och prestera. Då mår företaget bra.
Medveten om att framtidens kompetensförsörjning blir en utmaning är hon glatt överraskad över drivet i Motala, i näringslivet, i skolorna och på olika plattformar.
– Sen måste vi göra ännu mer reklam för oss. Jag tror att vi måste ta in och lära upp unga killar och tjejer med rätt driv och inställning.
Att locka unga till industrin tror hon måste göras tidigt, redan i mellanstadiet. Men att man också måste hitta nya arbetssätt.
– Även om man säger att det är jag och mitt så tror jag att längtan hos den unga generationen, att få var en del av ett team är stor. Man vill veta, få information, vara påläst och påverka. Man vill ha balans i livet. Även där måste vi rannsaka oss lite inom industrin. Vi kanske behöver hitta lite mer flexibla upplägg framåt. Jobbet är inte allt men det kommer fortsätta att vara en viktig del.
Hon återkommer till att tillsammans nå mål och hitta lusten att göra det.
– Kanske är det lite gamification, datorspel där man får en massa likes. Det är underutnyttjat i industrin, säger hon och menar att det är lätt att mäta hårda mål men det behövs lite mer uppskattning på det mjukare planet.
– Jag tror också att vi måste ut och möta, både fysiskt och på sociala medier. Där har vi en stor potential och där ser jag att jag kan dra nytta av drivet som finns i Motala. Firar vi 200 år nästa år så måste vi samarbeta och samverka för Motala.
Maria Bogren triggas av utmaningar och säger att hon nog tar lite större risker än kvinnor i genomsnitt. Men har hon fått strida på ett annat sätt än om hon hade varit man?
– Det är en svår fråga. Jag har fått insikter med åren att jag slagits för en del saker, men jag har också haft förmånen att ha bra arbetskamrater. Men det är klart att jag är medveten om skillnaderna och de strukturer som finns. Jag kan också se att man måste göra något åt dem.
Kanske är det så att hon inte brytt sig, att hon inte tycker att det är så farligt om någon anser att hon har fel.
– Hittills har jag ändå fått igenom väldigt mycket saker. Jag har vågat göra det och inte alltid frågat om lov. Jag tror att det kan vara en bit av det som gör att jag passar i den här miljön.
På Motala Verkstad har pandemins påverkan börjat släppa och vårens arbete, med att bland annat få en större kundmix, gett utdelning. Kapaciteten för att öka och plats för framtida investeringar finns.
– Vi kommer vara en spelare att räkna med i framtiden. Det handlar om att vårda och utnyttja kompetensen. Att vi har medarbetare som tycker det är roligt att gå till jobbet, som vill bidra, som utmanar varandra att vilja samarbeta lite mer i morgon än man gör idag. Vi finns, vi är på banan och vi vill framåt.