När bildningsnämndens ordförande själv tog beslut om extra medel för att höja förstelärarnas löner väckte det starka reaktioner hos oppositionen om hanteringen. När det var dags att ta ställning till socialtjänstens handläggares krav om mer pengar i plånboken var det tydligt att beslutet skulle tas i socialnämnden. Och det var eniga politiker som bestämde sig för att satsa en miljon kronor på höjda löner. Detta trots att man inte har pengarna – istället har nämnden en trasslig ekonomi och stora underskott.
– Ja, men alternativkostnaden hade varit ännu högre. När det finns en oro att vi inte har personal som kan utreda och hjälpa barn som far illa då måste man ta den kostnaden, säger socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S) och fortsätter:
– Vi är eniga i nämnden om det här och vi känner en stark oro för situationen på socialkontoret.
Inte alla
Bland lärarna har lärarlönslyftet och dess kringbeslut väckt starka reaktioner i personalgrupperna. Anledningen är att långt ifrån alla omfattats av satsningarna. Så blir det också för handläggarna på socialkontoret.
– Där finns ungefär 120 anställda och det är cirka 60 som omfattas. Cheferna har fått prioritera och göra ett urval, säger socialdirektör Sven-Inge Arnell.
De 60 utvalda får ett generellt tillägg på omkring 500 kronor utöver den löneförhöjning som man fick i våras. Dessutom kommer en tredjedel av dem att få ytterligare 1 000 kronor.
– Det handlar om personer som jobbat länge hos oss, säger Sven-Inge Arnell.
Ny lönestrategi
Förutom den extra miljonsatsningen pågår arbetet med att ta fram en långsiktig lönestrategi för personalen på socialkontoret. Där ska man förutom löner titta på andra förstärkningsinsatser exempelvis förkortad arbetstid, kompetensutveckling och stödinsatser i form av exempelvis sekreterare.
– Vi håller på att gå igenom med sektionscheferna vad som är viktigast, säger Sven-Inge Arnell.
Han förklarar vidare att de personer som inte omfattas av höjningen i år kommer att finnas med i nästa lönerevision.
– Vi vet om att det finns fler grupper som behöver prioriteras. Men det är också så att personalen på socialkontoret behöver prioriteras generellt i kommunen, säger han och fortsätter:
– Sedan tillämpar vi ju individuell lönesättning så vi kan inte ge några garantier för någon.