I dagarna två ska kanalbyggaren Baltzar von Platen firas i Motala. Under lördagen blev det därför partaj för hela slanten i hela centrala staden. På Stora Torget fick barnen gå på barn- och tårtkalas (ja, även vuxna fick visst sig en bit av sötsakerna också). Bland de som tog chansen att studsa loss i hoppborgarna blev betyget på firandet helt klart godkänt.
– Det var roligt, säger Bosse Böttinger.
Släktnamnet
I hamnen fanns von Platen själv på plats i gestaltande av förre kanaldirektören Claes-Göran Österlund. Tillsammans med Bogislav von Platen, en ättling till födelsedagsbarnet, tog han chansen att delge besökarna en historisk inblick i Baltzars uppväxt och liv. Bland annat blev det känt varifrån släktnamnet von Platen härstammar.
– Det var en tidig släkting som hade en brynja för att skydda sig, men eftersom hans hustru inte ville tvätta den skaffade han sig en metallplatta istället. Från den plattan kom sedan namnet platen som blev von Platen, berättar Bogislav von Platen.
Kanonsalut
På scenen fick han chans att testa det nya ölet som tagits fram till den första kanaldirektörens minne. Därefter var det dags att skjuta födelsedagssalut och då passade Claes-Göran Österlund på att tala lite allvar mitt i festligheterna.
– Nu skjuter vi ut mot Vättern, men vi har inga riktiga skott. Det jag tycker är märkligt är hur försvaret fått tillstånd att skjuta 69 000 skott om året i vårt dricksvatten. Det är ofattbart, säger han innan skottet brinner av.
Medan krutröken lägger sig över hamnen börjar såväl veteranbilar som -båtar att tuffa in och ge ytterligare lite historisk känsla över firandet, om än att de är lite mer nutida än Baltzar själv.
Lek och musik
Men vad är väl ett kalas utan lek och musik? Leken kom till barnen i form av en skattjakt som ledde in till ett mörkt hål i väggen på tullkammaren. Den som vågade stoppa in fingrarna mellan tegelstenarna fick en fin överraskning och en som var så modig var Max Karlsson.
– Det var inte så läskigt, man såg ju att de andra gjorde det och fick ut något så då var det lugnt, säger han.
Och musiken då? Jo, i Stadsparken bjöds öronen på allt från storband och musikkryss till musikal och allsång. Och den som tog sig till Verkstadsområdet erbjöds man mer teater, föreläsningar och konstutställningar.