Med över 15 års erfarenhet som handledare för Ung Företagsamhet vet Henrik Samuelsson vad som krävs för att locka unga att våga prova eget företag.
– Jag tycker att UF har en styrka i att man kan hitta och prova olika delar inom företagande. Det är vad eleven tycker är intressant och framför allt vad hon eller han vill se som det handlar om, säger han och fortsätter:
– Det krävs mod att driva företag idag och det modet tycker jag att vi har jobbat med, att avdramatisera själva företagandet.
Eleverna får stöd och hjälp på en mängd olika sätt, i mentorskap, ekonomi med mera. Det handlar om att få förståelsen för vad det kan innebära att driva företag. Enligt Henrik är det så mycket mer än företagsekonomi, försäljning, produktval och vad som mer kan förknippas med företagande.
– Det är hur man gör ett muntligt framträdande. Vi tittar på hållbarhet och pratar mycket samhällsnytta.
Och när eleverna hittat något som de känner är intressant så gäller det att våga ta utmaningen till UF.
– Då gäller det för mig som handledare att visa på vad det innebär att vara företagare, att det är en livsstil men också att det krävs samarbete vilket i sin tur kräver problemlösning.
Varför är det viktigt med företagande redan på gymnasiet?
– UF är ett utbildningskoncept som vi kan använda för att lyfta fram elevernas olika förmågor. Det jag ser är att alla elever har en potential och sen gäller det de hittar potentialen själva också. Att visa att ibland måste man utsätta sig lite för extra, kanske utanför komfortzonen, för att utvecklas, säger han och lägger till:
– Det är då man utvecklas, det är då man får erfarenhet.
Vissa elever har hög vilja och ambition och sätter målsättningen därefter berättar Henrik. I år gick fyra företag till SM i Ung företagsamhet.
– Det är oftast inte affärsidén som är nyckeln till att de lyckas komma dit. Det är att de varit väldig ambitiösa, målinriktade och visat på att man också vill nätverka.
Något som eleverna har nytta av även längre fram i livet menar Henrik.
Motala har utsetts till årets UF-kommun flera gånger, senast i år.
– Jag tycker att det är en styrka för Motala och jag ser också en potential här i Motala som vi behöver bli bättre på att ta vara på.
Henrik tycker sig se att det finns en drivkraft i Motalaungdomarna och en vilja att satsa i Motala. Detta är också något han lyft till Tillväxt Motala för att skapa nätverk för unga företagare, eller kanske rent av nätverk mellan unga och äldre i olika branscher.
– Vi vill också synliggöra kvinnligt företagande, och när ser jag två tjejer som står på UF-dagen och berättar för politiker och tjänstemän om sitt UF-företagande, där de får säga ”ta vara på oss, vi vill också vara med och påverka, vi kan också driva företag”. Det tycker jag är en styrka.
Att alla elever som gör ett UF-år inte blir företagare ser inte Henrik som något misslyckande. Han vet att många lärt sig mycket som de tar med sig i livet. Men han pekar ändå på en undersökning som bland annat visar att det är upp emot 40 procent högre sannolikhet för att man har en chefsposition, tio år efter studenten, om man drivit UF i skolan.
– Du ökar tilltron till dig själv och det kommer du ha nytta av oavsett vart du tar vägen efter studenten.