Fria Intermiliaskolan har valt att sätta en skolvärd vid grindarna i samband med öppnandet av ett nytt HVB-hem vid skolan. Det efter att föräldrar hört av sig och uttryckt oro över att boendet skulle ligga nära skolan.
– Jag kan bara säga att vi har ett samarbete med skolan och vi har varit där och informerat. Så jag har inga synpunkter på det. Jag kan bara konstatera att vi har ett bra samarbete och kommer att ha det framöver. Föreståndaren på plats är i kontakt med rektorn just nu, och det är med tanke på att skapa samverkansformer och att inte bygga klyftor emellan, säger Christina Blom, tillförordnad verksamhetschef för området där Motala kommuns HVB-verksamhet ingår.
Satsar på utbildning
Hon var själv med på informationsmötet för föräldrar tillsammans med rektorn på Fria Intermilia, kommunikatörer på kommunen och en föreståndarrepresentant från HVB-verksamheten. Christina Blom menar att den kunskap som framför allt behöver spridas bland allmänheten är hur det faktiskt går till på ett HVB-hem.
– Det är hur vi jobbar och hur mycket personal vi har. Överlag tycker jag att många är väldigt väluppdaterade i dag, för det är en stor massmedial bevakning på det här området. Men det är väl kanske att berätta hur vi jobbar i vår kommun, att vi jobbar förebyggande i de här frågorna. Det vill man veta. Jag har alltid den ingången att man ska kunna svara på frågor, finnas ute och möta kommuninvånarnas funderingar.
Och hur jobbar ni förebyggande?
– Just nu gör vi en storsatsning på utbildning av vår personal. Vi har fem blockutbildningar som pågår under april till maj. Där utbildar vi all personal på våra kommunalt drivna HVB-hem, berättar Christina Blom.
Verksamheten riskbedöms
Utbildningsinsatserna handlar bland annat om kulturförståelse, dagliga rutiner, aktuella lagrum, gällande riktlinjer och om metoder och bemötande för målgruppen. All personal på Motala kommuns olika HVB-hem har dessutom genomgått förebyggande utbildning i hot och våld, för att riskfyllda situationer inte ska behöva uppstå.
HVB-hemmen samarbetar även med andra aktörer som socialkontoret, gode män, räddningstjänsten, polisen och skolan för att hjälpa både personal och ungdomar. Verksamheten riskbedöms systematiskt.
– Det är både från grabbarnas perspektiv, det kan vara så att hälsotillståndet varierar hos dem, och hur personalens arbetsmiljö ser ut med allt ifrån lokaler till bemanning, säger Christina Blom.
Hur stor bemanningen är på ett HVB-hem varierar efter ungdomarnas och verksamhetens behov. På det nystartade hemmet i Ekenäs finns det i dagsläget 15 årsarbetare plus en föreståndare och alla HVB-hem bemannas dygnet runt. Totalt finns det 20 enkelrum på Ekenäsboendet, men så många ungdomar flyttar inte in nu eftersom boendet inte är fulltecknat.
Ungdomarna som ska flytta in finns redan i kommunen.
– Det här boendet som öppnar nu är anpassat till verksamheten och vi känner ungdomarna redan. De flesta är etablerade i skolan så det finns bra förutsättningar att jobba förebyggande här, menar Christina Blom.