Spökrestauranger, kallas de. Matställen som bara finns på internet. Det går att beställa hem maten, men någon besöksadress finns inte. I Motala finns en handfull och tre av dem ryms i Blå kiosken på Ekön, som därtill är ett konventionellt snabbmatsställe med en egen meny och servering i den klassiska kioskluckan.
– Då har du kommit till Blå kioskens gatukök, säger Lokan Hessan.
Men online finns tre restauranger till, med egna menyer.
Det började med att Lokan, som driver Blå kiosken, började arbeta med en egen kycklingmeny. Kycklingen sålde bra och det fanns planer på att utveckla det. Frågan var bara hur.
– Så plötsligt var det som telepati. Representanter från Foodora hörde av sig med ett koncept som var precis vad vi letade efter.
Det hemkörningsmatjätten Foodora hade att lägga på bordet var Wing it – ett färdigt kycklingkoncept med meny och marknadsföring klar. Det gav Lokan tid att fokusera på maten.
– Marknadsföring och sådant som vi kanske inte är lika bra på gör de för oss.
Sedan hände samma sak igen, berättar Lokan. Blå kiosken gjorde en satsning på en ny hamburgermeny.
– Jag gjorde egna ingredienser och kombinationer, med egna namn. Det gick jättebra, folk var nöjda och vi tänkte att vi måste utveckla ännu mer. Då kom de igen, nästan som ett brev på posten.
Med hamburgermenyn Mr bun fick Blå kiosken sin andra virtuella restaurang. Sedan dess har även Fry me up, som beskrivs som "Comfort food" tillkommit. Lokan säger att Blå kioskens egen meny, Wing it Och Mr bun delar ungefär lika vad gäller populariteten hos kunderna, medan Fry me up inte riktigt har fått fäste än.
Avtalet med Foodora innebär att spökrestaurangernas mat bara kan beställas hem, inte hämtas på plats. Men eftersom Blå kiosken har sin egen meny med både kyckling och burgare går det oftast att hitta en liknande lösning om en kund dyker upp i luckan och är på jakt efter något från de andra menyerna.
– Vi betraktar oss som pionjärerna för kyckling och burgare. Men de kom med ett komplett koncept. Det är det som är skillnaden.
Maten i spökkökens menyer ska vara densamma oavsett var i landet kunden befinner sig, så all mat kommer med detaljerade instruktioner och en rekommenderad inköpslista. Men det finns viss flexibilitet.
– Vår kyckling tycker vi är mycket godare och det har de godkänt. Men det kan vara ett problem eftersom menyn går på antal. Våra kycklingbitar nästan är dubbelt så stora som det rekommenderade märket. Så när det står åtta i menyn så skickar vi ibland med sex och skriver ett meddelande till kunden. Då kan det hända att kunden blir sur. Men när vi förklarar varför brukar det gå bra.
Blå kiosken har en lång historia i Motala och många generationer har köpt godis, tobak och tidningar i den lilla byggnaden på Ekön. Lokan Hessan berättar att många kunder fortfarande pratar minnen av forna tiders inköp i den lilla luckan. Det finns fortfarande ett litet, litet godisutbud kvar därinne. Och som om det inte vore nog med det och fyra restauranger inne i en enda liten kiosk så har det kommit erbjudanden om att utöka med ännu fler menyer. Men än så länge får det räcka med de befintliga.
– Det måste passa med utrustningen som vi har, förklarar Lokan, som egentligen bara har ett problem med att hålla alla bollar i den lilla lokalen i luften:
– Jag letar med ljus och lykta efter personal!