Rekordmånga sprängdåd har skakat Sverige. Stockholmspolisen är hårt drabbad och har kallat in hjälp från övriga landet. Therese Hageborn, områdespolis i Motala, var en av de första som åkte för att förstärka i den extrema situationen. Frågan från arbetsgivaren kom en onsdag förmiddag. Några timmar senare satt hon och en kollega i bil på väg till huvudstaden.
Polisen i södra Stockholm var då mitt uppe i ett våldsamt dygn. Tre explosioner och ett fall med misstänkt farligt föremål hade skett i lokalpolisområdet som Therese Hageborn placerades i. Under första arbetspasset inträffade även två uppmärksammade dödsskjutningar i Stockholms län: koranbrännaren Salwan Momika mördades liksom en släkting till en gängledare.
– Man tänker ju att "shit, vad mycket som händer samtidigt", säger Therese Hageborn.
Huvuduppgiften var brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Egentligen samma typ av jobb som hemma men i andra miljöer och med lite annan problembild, förklarar Therese Hageborn. Hon berättar om källarsök efter gömda vapen och sprängmedel. Rondering vid adresser som tidigare utsatts för sprängdåd. Kontroller av tunnelbanetåg och bilar, i synnerhet taxi.
– Stort fokus låg på att stoppa taxibilar eftersom man har anträffat unga personer i taxibilar som är på väg på olika uppdrag, säger hon och fortsätter:
– Taxichaufförerna var otroligt tacksamma, för de vill ju inte heller köra runt på de här personerna.
Exakt vad kontrollerna resulterade i låter hon vara osagt. Det pågår förundersökningar, är det korta svaret.
Hög synlighet och att prata med folk var också prio under arbetet. Våldsvågen oroar och skrämmer, inte minst människorna som bor i områden där det har skett explosioner och hittats handgranater. Therese Hageborn mötte ungdomar på fritidsgårdar, oroliga föräldrar och upprörda människor som tyckte att läget var "för jävligt".
– Det är klart att det påverkar allmänheten där uppe. Man är på sin vakt och man känner en otrygghet. Många var otroligt tacksamma för att vi var där och uppskattade vår närvaro.
Therese Hageborn är nyss hemkommen när MVT träffar henne utanför polishuset i Motala. Kanske blir det en ny vända till Stockholm framöver men just nu är andra kollegor på plats. Hon har tidigare gått in när det krävts förstärkning bland annat i Södertälje, Eskilstuna och Malmö.
– För mig är det jätteutvecklande att se hur andra kollegor och lokalpolisområden jobbar. Jag har jobbat som polis i över 20 år och är intresserad av hur de arbetar organisatoriskt och av metoder som jag kan ta tillbaka och lära mina kollegor, säger Therese Hageborn.
Hon tycker att våldsutvecklingen är oroande och att hela samhället måste arbeta för att förhindra nyrekrytering till gängen.
– Jag blir beklämd när jag ser och träffar unga personer som har tagit på sig något uppdrag. Det är klart att jag blir berörd, säger Therese Hageborn.
En känsla av maktlöshet finns där: det kommer hela tiden nya, villiga utförare. Och det är inte bara ett storstadsproblem, menar hon:
– Vi har väl kanske inte de här våldsbrotten hos oss än men det är ju inte bara Stockholmsungdomar som tar på sig sprängdåd i Stockholm. Vi behöver också jobba på vårt håll för att förhindra nyrekryteringen till gängen som gör de här grejerna. Det ligger inte bara på polisen utan på hela samhället.