Besöket för forskarna inleddes med en informationsfilm om hur arbetet på Tuddarp går till. Allt ifrån sorteringen i fyrfackskärl till omhändertagandet av den gamla soptippen. I ett av klippen dyker Mark Henriksson (M) upp och välkomnar de långväga gästerna – på japanska.
Klippet togs emot glada miner och ett konstaterande att det här minsann var gjort med artificiell intelligens, AI.
Tanken med besöket var att forskarna ville se hur kommunens avfallshantering ser ut i verkligheten.
– I Japan har vi inte lika mycket utrymme som ni har här i Sverige. Man skulle inte få plats med de stora tunnorna, säger Kiyoshi Tanaka, professor vid Shinshu University i Nagano. Som tillsammans med Junji Sakamoto, Kazuma Kobayashi och Sabine Ganter-Ritcher visades runt på Tuddarps anläggning.
Besöket skedde i samband med att de varit på en konferens på Linköping universitet med fokus på AI med koppling till samhällets utveckling.
– Motala kommun var tidigt ute i Sverige när det gäller insamling av avfall i olika fraktioner på hushållsnivå. Det är mycket roligt att världsledande forskare visar stort intresse för Motala i detta viktiga arbete, säger Per Gullbrand, från Linköpings universitet.
Hur sorterar man hushållssoporna i Japan?
– Vi sorterar plast i en påse, och det andra, exempelvis mat, kastas i en annan påse, säger Kiyoshi Tanaka.
– I mataffärer finns det maskiner där man kan återvinna bland annat papper, och på så sätt får man poäng att handla för i affären, säger Kazuma Kobayashi.
Vad upplever ni är den största skillnaden mellan Sverige och Japan?
– Vi är väldigt imponerade av hur miljömedvetenheten och företagsamheten går ihop här. I Nagano ville vi påbörja ett projekt där vi skulle använda träflis för energi, men kunde inte hitta en bra affärsmodell för att få det att funka.
Hur tänker ni att AI kan hjälpa till i hanteringen av avfall?
– Det finns redan AI i processen av att sortera soporna. Men den skulle kunna bli mer detaljerad i sin mönsterigenkänning och på så sätt kunna sortera exempelvis plast mer noggrant, säger Kiyoshi Tanaka och fortsätter:
– Kanske till och med att man ska ha en liknande funktion hemma där sopsorteringen blir mer av ett spel och motiverar alla till att sortera rätt, även små barn.