Skobes bygger om: "Vi vill fortsätta vara med i bilsvängen"

Det har gått drygt 20 år sedan sist. Nu pågår en större ombyggnation av bilhallarna, butik och servicecentret på Skobes igen. "Vi förnyar oss, hänger med i utvecklingen och ska ha rätt utseende på allt", säger Lars Nilsson, platschef.

Skobes bygger om på både in och utsida. Från utsidan blir största skillnaden att alla "spetsarna" som tidigare varit över entrén försvinner och det blir olika ingångar till Volvoförsäljningen och till Renault och Daciaförsäljningen.

Skobes bygger om på både in och utsida. Från utsidan blir största skillnaden att alla "spetsarna" som tidigare varit över entrén försvinner och det blir olika ingångar till Volvoförsäljningen och till Renault och Daciaförsäljningen.

Foto: Lillian Andersson

Motala2024-05-26 08:00

Byggställningar och hantverkarbilar har under en tid varit vardag utanför Skobes på Vintergatan. 

– Vi bygger inte ut, ytan blir den samma, men det kommer att se helt annorlunda ut än tidigare, förklarar Lars Nilsson.

Han berättar att generalagenterna, Volvo, Renault och Dacia, styr mycket hur bilförsäljning går till idag och därmed också hur lokalerna ska se ut. Både i färg och inredning, men också vilka bilar som får samsas med vilka i bilhallarna.

– Tidigare har vi haft alla bilar i samma lokal. Nu sätter vi upp en skiljevägg som gör att Volvo får en egen bilhall och Renault och Dacia är i den andra.

undefined
Lars Nilsson, platschef på Skobes, berättar att ombyggnationen hänger mycket samman med att generalagenterna vill ha det "på sitt sätt". Där den blå presenningen hänger, i bakgrunden, har det tidigare varit öppet men nu blir det en vägg mellan de båda bilhallarna.

För kunderna kommer det innebära att man måste gå ut och in genom nästa dörr om man vill kika på alla märken. Men Lars Nilsson tror att det blir en vana både för kunder och personal även om det känns lite annorlunda nu, innan allt är klart.

– Säljarnas arbetsplatser är nu ute i hallarna, mitt bland bilarna, säger han och förklarar att det är så man jobbar idag och, även om det kanske är en viss invänjning för säljarnas egen del, fungerar det bra.

Han visar runt mitt i byggkaoset och berättar bland annat om golven som har olika färg beroende på bilmärke. På utsidan byggs det ”taggiga” taket in och blir platt istället, och den nya entrén till Volvohallen har fått sin ram i ek. 

– Det kommer bli nya tak, nya golv, ny lounge för våra kunder och till och med rum där kunderna får sitta för sig själva när de väntar på sin bil. Det är tysta rum där man till och med kan ha Teamsmöte, ta med sig kunden in och sitta ostört.

Det blir lite som att kunderna får egna rum istället för säljarna, kan man säga?

– Ja, lite så är det. Kunden ska ha det bra när han eller hon kommer hit.

undefined
Än så länge är det ganska rörigt men innan midsommar kommer allt vara på plats medans den stora invigningen är planerad till hösten.

Under byggnationen har det, som det brukar under en renovering, varit ganska rörigt. Framför allt mycket ljud. Men Lars Nilsson ser ändå att det gått och går bra, att både kunder och personal har förståelse.

– Man vet ju att det är övergående, säger han samtidigt som vi tar oss mellan presenningar som skyddar de nya rummen tvärs igenom en av bilhallarna, där det läggs stora klinker på golvet och väggar spacklas, och in i den hall som är klar.

– Här ser ni att det är olika färg på golvet, Renault har lite ljusare och Dacia det mörka. Vi har också byggt en leveransavdelning där kunden hämtar sin bil, säger han och visar ett särskilt utrymme som genom sina färger och mattan på golvet skapar en speciell miljö.

Andra bilbutiker har byggt nytt och flyttat, bland annat till Bråstorp. Men Skobes har varit och är Vintergatan trogen.

– Tidigare var Vintergatan bilgatan, även om några har flyttat, och det är till den här gatan många åker när man ska titta på bil och kanske även när man ska serva och reparera.

Lars Nilsson tycker att det är positivt att det finns många inom branschens olika delar, inom området, som på olika sätt kopplar samman. Och att det är roligt att se att fler, utöver de själva, satsar. Han ser också positivt på att Agneshögs industriområde även är ett handelsområde och där allt tillsammans skapar en rörelse av folk.

– Vi vill fortsätta att vara med i bilsvängen här. Att sälja men också fortsätta med eftermarknaden och allt som har med bilägande att göra, säger han och förändringarna som görs nu är ett tydligt tecken på det. 

Allt ska vara klart till midsommar, den stora invigningen blir först i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!