Drygt 20 elever har samlats utanför Norra skolan, trots att de första lektionerna inte börjar förrän om en halvtimme. Det är nämligen dags för årets första morgonjogg.
Det är en frivillig aktivitet för alla som går på Norra skolan, för att de ska få motion och en bra start inför skoldagen. Nu, efter påsklovet, drar det igång för det här året.
– Nu kör vi varje tisdag fram till sommarlovet. Sedan efter sommaren håller vi på fram till höstlovet. De får frukt efteråt och om man är med tillräckligt många gånger väntar en överraskning i slutet av terminen, berättar Veronica Strömqvist, fritidspedagog på Norra skolan.
Det var hon och kollegan Sami Jashari som startade morgonjoggen 2016. Sedan dess har det varit ett genomsnitt på 20-25 deltagare per gång. En gång var så mycket som 70 elever med.
Den här dagen är det några erfarna morgonjoggare, men också ett par helt nya ansikten som har dykt upp.
– Jag har inte varit med förut, säger Mensu Ahmed, som kom tillbaka med ett stort leende på läpparna efter löpturen.
Barnen började på Norra skolan, men sprang sedan till Bondebacka där ledarna satte upp en bana för eleverna att springa runt. Sedan återvände de strax innan första lektionen drog igång.
– Det var jättekul. Jag kommer vara med varje dag nu, säger Mensu Ahmed.
När han informeras om att morgonjoggen bara är en gång i veckan blir han något besviken, men rättar sig själv.
– Varje vecka då!
Annars spelar han fotboll i LSW, precis som klasskamraten Alex Richardsson. Alex har varit med och morgonjoggat flera gånger, vilket syns på tröjan han bär. "Norras morgonjoggare" står det i stora, vita bokstäver.
– Jag fick den för att jag var med så många gånger förra hösten, berättar han.
Även Svante Speziali har varit med förut, och han är väl medveten om fördelarna med att starta dagen med en joggingtur.
– Jag älskar att springa. Sen är det bra för man får bättre kondition och det hjälper hjärnan att tänka bättre på lektionerna.
Forskning visar, precis som Svante säger, att motion är viktigt för att klara av skolan bättre. Samtidigt visar statistik både från Centrum för idrottsforskning och Folkhälsomyndigheten att klart mindre än hälften av barnen i Sverige når upp till de rekommenderade nivåerna av fysisk aktivitet.
Det är svårt att säga exakt hur stort problemet med barns stillasittande är, eftersom det inte finns några nya, omfattande studier i ämnet. Däremot har det kunnat konstateras att barn som rör mycket på sig ofta mår klart bättre, såväl fysiskt som psykiskt, än barn som sitter still mycket.
Norra skolan i Motala jobbar mycket med att få barn att röra mer på sig. Morgonjoggen är ett exempel. De har även en extra idrottslektion i veckan jämfört med andra skolor.
Morgonjoggen är ju frivillig, och många väljer att inte delta. Hur gör ni för att få alla barn att röra mer på sig?
– Till exempel har vi rastaktiviteter på de två längre rasterna. Då försöker vi få med allihopa, berättar Sami Jashari.
Eleverna kan via sina klassråd och elevrådet önska rastaktiviteter, som fritidspedagogerna sedan organiserar. På så sätt får i stort sett alla elever fysisk aktivitet på rasterna, enligt Sami Jashari.
– Det är viktigt för oss att eleverna får vara delaktiga och bestämma vad vi ska göra. Jag hoppas att andra skolor kan ta efter. Flera har undrat och vill försöka göra samma sak, men tyvärr kan det vara svårt att hitta resurser, säger han.
Även morgonjoggen har väckt intresse. Att en del elever uppskattar initiativet syns i och med att de går upp en halvtimme tidigare för att kunna vara med. Men Sami Jashari berättar att morgonjoggen även har fått beröm utifrån.
– När jag är på stan eller i simhallen har det hänt att folk kommit fram, tagit tag i min axel och sagt: "Du, vilken bra grej ni gör där på Norra".