Här börjar och slutar operationsdagen för patienterna

Patienter kommer med trasiga knän och utslitna höftleder. När de lämnar är de nyopererade med nya leder under hudkostymen. Häng med in på vårdenheten på Capio Specialistvård.

Enhetschefen för vårdavdelningen på Capio specialistvård, Jenny Edholm Hjert, berättar att 85 procent av patienterna i december kunde åka hem dagen efter sin operation. Här pratar hon med Linus Granath, Malin Hansen och Madeleine Bergqvist på uppvaket i väntan på att patienterna ska komma ut från operation.

Enhetschefen för vårdavdelningen på Capio specialistvård, Jenny Edholm Hjert, berättar att 85 procent av patienterna i december kunde åka hem dagen efter sin operation. Här pratar hon med Linus Granath, Malin Hansen och Madeleine Bergqvist på uppvaket i väntan på att patienterna ska komma ut från operation.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2023-03-29 05:29

Vi tar hissen upp till plan 15 vid lasarettet i Motala. Här är de sex operationssalarna belägna och här tas patienterna om hand både före och efter operation.

– Vi är med i hela flödet. När patienten kommer hit vet de vad som väntar. Vi förbereder dem inför operationen och svarar på frågor om de har några funderingar, säger Jenny Edholm Hjerth, vårdenhetschef. 

Innan operation väntar en undersökning.

– Man får inte ha några sår i hudkostymen. Många vill göra så mycket hemma innan då de tänker att de inte kommer göra det på ett tag. De ska städa garderober och rensa rabatter och så river de sig på något. Ett öppet sår är en infektionsrisk, har man det blir det ingen operation. 

Det är fredag och operationstempot är lägre. Det ger möjlighet att sitta ned med en grupp av personalen. Stämningen är uppsluppen och känslan är att de är ett kompisgäng. 

– Vi kallar oss för en stor familj. Vi blir väldigt tighta för vi jobbar mycket tillsammans, säger sjuksköterskan Emilia Thern.

– Det som stärker oss ytterligare är att vi inte har någon hyrpersonal. Vi är 20 fast anställda sjuksköterskor, 19 undersköterskor, tre fysioterapeuter, en arbetsterapeut och en administratör. Ja, och så en chef, säger Edholm Hjerth och de övriga brister ut i skratt.

Hierarkier är inte något de bryr sig om, här är alla lika viktiga.

– Sjuksköterskor vet att vi inte är någonting utan undersköterskorna och tvärtom. Vi har alla samma uppgift – att se till att patienterna har det så bra som möjligt, säger Thern. 

Inne på uppvaket övervakas patienterna efter att ha varit sövda under operationen. De är kopplade till monitorer som hela tiden mäter puls, blodtryck och andning. När de är stabila skickas de till vårdavdelningen.

Pausen är slut och det är dags att förbereda mottagandet av de nyopererade. Tiden då de som fått en ledprotes var sängliggande i dagar är förbi.

– Så fort bedövningen släpper ska de upp och gå. De flesta är positiva till att komma upp och det tror jag mycket beror på att våra läkare är så skickliga. Men också att patienterna fått mycket information om vad som händer efter operationen att de känner sig trygga, säger Edholm Hjerth. 

Av de patienter som opererades i december åkte 85 procent hem dagen efter operation. Målet är 100 procent. 

– Men vi kastar så klart inte ut någon. Behöver de stanna får de göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!