Hela 14 språk, bara bland barnen. Det har förskolan Lustigkulle firat med en kulturvecka som under fredagen kulminerade i en fest för alla sinnen.
– Genom att lyfta och synliggöra de språk som finns här vill vi förmedla att alla är lika välkomna in i den svenska förskolan, berättar mångfaldspedagogen Gunilla Andersson.
Fredagens festligheter inleddes med en övning i just välkomnande. På sina egna språk fick barnen säga godmorgon och hallå, medan förskolans personal tappert försökte hänga med i svängarna. Därefter följde ett framträdande av föräldern och artisten Abdo Hasan, som sjöng om kärlek på arabiska och kurdiska.
– Föräldrar, personal och modersmålslärare har bidragit med allt från maten till underhållningen. Det är roligt, eftersom kulturveckan i högsta grad handlar om gemenskap och att göra saker tillsammans, säger förskolläraren Marie Lorin.
Att så många språk samsas på en och samma plats medför vissa svårigheter, främst vad gäller kontakten med föräldrar, men också mycket positivt. Enligt Gunilla Andersson så bygger fördomar oftast på rädsla, men på Lustigkulle får barnen tidigt möta skillnader.
– Det förbereder dem på samhället som det ser ut i dag. Sverige är mer än bara svensk kultur, vad än svensk kultur nu är, säger hon.
Genom att lyfta barnens modersmål så förbättras även inlärningen av det svenska språket.
– Barn kan lära sig två språk parallellt utan problem. Det finns också ett tydligt samband mellan ett starkt modersmål och det svenska språket, berättar Gunilla Andersson.