Nuförtiden är det väl bara stora skogsmaskiner som jobbar och avverkar i de svenska skogarna – eller? Motalabördige Richard Vestlund, en av grundarna till RMV Skog, förklarar att så inte är fallet.
– Det är många tusen träd som fälls manuellt, säger han och uppskattar att de ett vanligt år fäller ungefär 20 000 träd med motorsåg.
RMV Skog jobbar inom skogsbruk. De sköter skogligt underhåll för kraftledningsgator, röjning och avverkning under kraftledningar, trädfällning och röjningsuppdrag, för att ge några exempel.
Företaget är grundat och har sitt säte i Motala, men har växt till Gävle och Östersund. De gör uppdrag över hela landet.
– Jag startade det som F-skatt 2015. Men det var egentligen 2016 när Anders kom in i bilden som det blev på allvar, säger Richard.
Richard Vestlund, Anders Heimerlöv och Niklas Konnskog, har alla tre en bakgrund som skogsarbetare. Idag har de 21 medarbetare på de tre orterna.
– Jag började med det när jag var 18, Richard också, vi har jobbat på samma företag som anställda förut, säger Anders.
RMV Skog har blivit utsedda till gasellföretag för räkenskapsåren 2020 och 2021.
– Det är ett kvitto på att det har gått bra. Framför allt att branschen behöver folk. Vi har satsat hårt det har ändå gett någon form av belöning också. Det har varit en rolig grej, säger Richard.
Företagets omsättning har ökat. 2016 omsatte de 1,6 miljoner kronor, i år pekar prognosen mot 16-17 miljoner, uppger trion.
En av deras största utmaningar är att hitta personal. I flera omgångar har de haft platsannonser ute på Arbetsförmedlingen och Gröna jobb. Trots detta har de inte fått så mycket napp som de önskat.
– Det är många månader, kanske till och med år, om man skulle slå ihop all tid som vi haft aktiva annonser ute. Men vi får inte tag i något folk. I branschen i stort är det jättesvårt att rekrytera, säger Richard.
– Folk tänker att det är skogsmaskiner som gör allt. Vi jobbar motormanuellt, folk tänker nog inte att det finns kvar.
Hur många söker ni?
– Vi skulle nog kunna ha mellan 5 och 10 om det är rätt kvalificerade.
Anders fyller i:
– Det finns ett hålrum i den här branschen. Våra kunder frågar om vi kan ta på oss mer uppdrag hela tiden, säger han.
Hur är det då att jobba ute i skogen? De framhäver att det är ett väldigt fysiskt arbete med frihet under ansvar. Det tycker att det blir lite som sport.
– Folk som gillar idrott brukar trivas i skogen – man måste ha det tänket för att tycka att det är kul, säger Anders.
– Det är tufft jobb, säger Richard.
Kan det vara farligt? Hur ser säkerheten ut?
– Det som är bra idag är att det är så pass mycket utbildningar. För att få jobba med det här krävs att man har ett motorsågskort A till D. Säkerheten tar man rätt hårt på, säger Richard.
– Risker finns, det måste man jobba med hela tiden. Man måste tänka sig för, säger Niklas Konnskog.
– Det är väldigt sällan vi har olyckor. På de här åren tror jag inte att det varit något riktigt allvarligt. Det är någon som sågat sig i fingret, snubblat i skogen. Sånt där, säger Anders.
Vid frågan om vad som är det bästa med att jobba i skogen svarar alla att de gillar friheten.
– Jag tycker att störningsjobben efter stormar är väldigt roligt, när det ser ut som plockepinn i skogen, till skenet av en pannlampa, det är något speciellt med det, säger Richard.