Hantverket växer i popularitet

Ett gammalt hantverk som är mer poppis än någonsin. Nu får eleverna vid Carlsunds utbildningscentrum lära sig dekorationsmålning.

Konstverk. Dekorationsmålning kan liknas vid iögonfallande konstverk.

Konstverk. Dekorationsmålning kan liknas vid iögonfallande konstverk.

Foto: Pelle johansson

Motala2016-02-11 07:30

Ådring, marmorering och illusionsmåleri.

Säg det till en ungdom som utbildar sig till målare och vederbörande förmodligen lägger huvudet aningen på sned och antar formen av ett mänskligt frågetecken.

Men säg det till eleverna som går måleriprogrammet på Carlsund i Motala och samliga garanterat nickar igenkännande.

Under tre dagar, sammanlagt 20 timmar, är Anna Skattung från Rimforsa på plats och lär ut måleriformerna som har anor från 1600-talet.

– Dekorationsmålning är på stark frammarsch, inte minst tack vare alla inredningsprogram som sänds på teve där gamla hus rustas upp och där ägarna vill ha det exakt som det såg ut en gång i tiden. Det är fantastiskt skojigt, säger Anna som driver ett eget företag och sysselsätter sig på heltid med hantverken som närmast kan liknas vid iögonfallande konstverk.

Kenny Överstam, lärare på måleriprogrammet, menar att det är mycket viktigt att lära ut de gamla arbetssätten.

– Personligen har jag ett särskilt intresse för det eftersom jag är fjärde generationen målare i vår familj, men det kanske mest väsentliga är att vi håller liv i hur man målade förr i tiden och tekniken aldrig faller i glömska.

Anna Skattung är inte den enda dekorationsmålaren i Östergötland och genom att man nu fört in arbetssättet i studieplanen på Carlsund är återväxten delvis tryggad.

– Vi kommer att avdela tid för det här under de kommande åren, lovar Kenny Överstam.

Eleverna själva är väldigt entusiastiska över att få lära sig hantverket.

De tar emot kunskapen och informationen med öppna sinnen.

– Det är väldigt annorlunda och riktigt skojigt. Man får ta det lugnt och jobba metodiskt eftersom det är lite krångligt, menar Lukas Hagekvist som är inne på sitt tredje studieår.

Tess Holm tycker att det är viktigt att man bevarar de gamla sätten att måla.

– Det kommer vi säkert att ha nytta av i framtiden eftersom allt fler efterfrågar dekorationsmålning, säger hon.

Klasskompisen Alexander Pedersen nickar instämmande.

– Det kan aldrig vara fel att kunna måla på det här viset, säger han och bearbetar den marmorering som han nyligen börjat med, med en liten tvättsvamp.

Anna Skattung uppskattar ungdomarnas positiva inställning.

– När man sysslar med dekorationsmålning ska man vara noggrann, ha tålamod och vara påhittig. De här eleverna har samtliga dessa egenskaper, säger hon och går runt och ger små tips under en av lektionstimmarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om