Handlarna svarar på kritiken över matpriserna

Kunderna är arga på de höga livsmedelspriserna, det pratas om "smygflation" och för lite konkurrens i dagligvaruhandeln. Men handlarna slår ifrån sig. "Det är en väldigt felaktig bild som har målats upp", säger Ica Maxis ägare i Motala, Patrik Borg.

Patrik Borg, ägare Ica Maxi i Motala, Mats Roth, butikschef Coop Linden i Motala och Anders Lindblom, vd på Östenssons.

Patrik Borg, ägare Ica Maxi i Motala, Mats Roth, butikschef Coop Linden i Motala och Anders Lindblom, vd på Östenssons.

Foto: Katarina Hydén/Victor Berlin/Louise Åsenheim

Motala2023-03-21 17:30

Enligt SCB:s konsumentprisindex har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 21 procent det senaste året. Inte sedan början av 1950-talet har matpriserna ökat så mycket på ett år i Sverige. I bland annat sociala medier märks en frustration över situationen bland kunder som menar att handlare låter kunderna ta hela smällen.

– Det är en väldigt felaktig bild som har målats upp. Vi butiker absorberar en stor del av kostnaden. Det som har hänt är att när priserna blir högre för oss så klarar inte vi av att ta ut det hela vägen ut till kund, utan vi sänker våra marginaler. Det gör vi samtidigt som även vi drabbas av alla kostnadsökningar, säger Ica Maxis ägare i Motala, Patrik Borg och fortsätter:

– I den konkurrenssituationen som vi befinner oss i finns det ingen som har utrymme att försöka smyghöja.

Men konkurrensverket har ju startat en utredning för att se om det är för lite konkurrens i Sverige?

– Det är bra att de kollar på det, men där tror jag också att man är ganska fel ute, för man pratar om tre olika aktörer. Här i Motala är vi inte tre olika aktörer. Ica Maxi konkurrerar med Ica Supermarket, Coop, Hemköp, Östenssons, Lidl och Willys. Det är en ganska rejäl konkurrens.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) meddelade i förra veckan att hon med start i början av den här veckan ska träffa matjättarna Ica, Coop och Axfood – de tre butikskedjor som tillsammans äger 90 procent av den svenska matmarknaden – för att prata matpriser.

– Jag tycker att det är jättebra att det är uppe på regeringsnivå utifrån aspekten att politiker behöver förstå hur marknaden och livsmedelshandeln fungerar. Jag tycker inte att debatten har avspeglat verkligheten. Jag tror att det är viktigt att regeringen förstår att Ica består av 1 300 fria handlare som konkurrerar och sätter sina priser själva. Det är inte centralt styrt, säger Patrik Borg. 

Även Mats Roth, butikschef på Coop Linden i Motala, menar att det är bra att samtal förs på regeringsnivå. Inte heller han tror att någon handlare tjänar pengar på den rådande situationen.

– Stiger våra tomater med 50 procent i inköpspris så måste vi också öka priset. Jag tror inte att det någon som försöker att sko sig på det här, säger han.

Samtidigt har han förståelse för kundernas frustration.

– Jag måste också handla. Jag får en lista av min fru och man hajar ju till när man handlar i dag. Förhoppningsvis så kanske grönsakspriserna sjunker lite när den svenska säsongen kommer igång.

Anders Lindblom, vd på Östenssons, ser den svaga kronan som det främsta skälet till prisökningarna.

– Valutan är jättesvag och det drabbar oss extremt hårt. Vi importerar mycket, och sen har vi ju energi- och drivmedelspriserna utöver det.

Och hur är det med "smygflationen", finns det en sådan?

– Det stämmer inte, det är felaktigt. Sen kan vi inte överblicka vad grossisterna gör, de sätter priserna till oss. Men branschen kan inte ta ut de priser vi skulle behöva, vi förlorar snarare. Det är en jobbig och utmanande period.

Ska vi få leva med de här priserna eller kommer de sjunka?

– Jag har sett prognoser som säger att det peakar nu och en tid framåt, men att vi ska kunna se priser som sjunker redan i år. Men det där förändras hela tiden, säger Anders Lindblom.

Prisutvecklingen

Enligt SCB:s Konsumentprisindex blev priserna på livsmedel och alkoholfria drycker 21 procent dyrare mellan februari i fjol och februari i år. Man får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade så mycket senast.

Fetter, ägg och mejeriprodukter har stigit med över 30 procent i pris det senaste året.

Sett till enskilda produkter sticker ett par grönsaker ut. Purjolök och blomkål har stigit med nästa 80 procent det senaste året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!