Han träffar läkare – via videolänk

Via videolänk kommunicerar Jahn Hallin hemma i sitt vardagsrum i Motala med sin läkare på US i Linköping. Han plockar fram sin medicinpump, följer ordinationen och knappar in en dygnsdos Parkinson-medicin. Jahn Hallin har bara positiva erfarenheter av en telemedicinsk behandling som nu ska hjälpa fler Parkinson-patienter.

ANHÖRIG. Parkinson är en anhörigsjukdom. Men med Jahns pump har mycket också blivit lättare för mig, säger Ann-Marie Hallin.

ANHÖRIG. Parkinson är en anhörigsjukdom. Men med Jahns pump har mycket också blivit lättare för mig, säger Ann-Marie Hallin.

Foto: Anders Törnström

MOTALA2017-11-08 19:00

Videon är inte längre tillgänglig

Den ser inte märkvärdig ut, bildskärmen framför Jahn Hallin. Inte mycket större än en surfplatta. Men fullt tillräcklig för att han och Nil Dizdar, docent och överläkare på neurologen på US i Linköping, ska kunna kommunicera och nå snabba resultat.

Det var så deras kontakt såg ut under några dagar i våras sedan Jahn låtit inoperera en pump som dygnet runt skulle förse honom med preparatet levodopa för att begränsa Parkinson-sjukdomens skakningar.

Ett företag kom till hans och hustrun Ann-Maries lägenhet på Sjögatan i Motala och kopplade upp videolänken till Nil Dizdar på US. Hon kunde samtala, läsa av patientens rörelser och bestämma doseringen. En sjuksköterska fanns också på plats hemma hos Jahn för att visa hur han skulle hantera pumpen.

Efter bara några dagar kunde utrustningen plockas ihop och dök det upp något bekymmer så var det inte värre än att de kunde klaras ut per telefon.

Tidigare har den här typen av pumpar provats ut på sjukhus. Det har jämförelsevis krävt inläggningstider på inemot två veckor. Inte konstigt att Nil Dizdar med flera neurologer i landet ville undersöka alternativa behandlingsformer.

15 patienter i behov av avancerad behandling valdes ut till en studie, Jahn Hallin i Motala var en av dem. Resultatet visade att mediantiden för utprovningen hamnade på 2,8 dagar. Nu ska därför den telemedicinska behandlingen bli rutin för cirka 2 000 av landets 25 000 Parkinson-patienter.

– Det är patienter som varit sjuka i flera år och börjar få svårt att klara medicineringen med tabletter, effekten blir för ojämn, säger Nil Dizdar.

Jahn Hallin, 77 år idag, fick sin Parkinson-diagnos 2009. På senare år har sjukdomen försämrat hans minne. Tabletterna som skulle tas exakt var tredje timme kunde glömmas bort och var han ute och gick på stan kunde han plötsligt drabbas av svåra skakningar.

Idag mår han generellt mycket bättre. Doseringen, där levedopa pumpas direkt in i tolvfingertarmen, är jämnare och kan ställas in exakt efter hans behov.

När vi besöker honom är videolänken uppkopplad igen för att demonstrera hur en Parkinson-patient kan kommunicera med sin läkare. För Jahn Hallin blir det också lite av ett återbesök hos doktorn. Han har ofta fått mardrömmar av medicinen – en vanlig bieffekt. Nil Dizdar vill samtidigt kontrollera hans rörlighet och kan sedan avgöra hur doseringen bör justeras. Jahn knappar själv in de nya värdena på pumpens display.

Nil Dizdar menar att den stora vinsten ligger i att medicindosen snabbare blir rätt när patienten är kvar i sin hemmiljö och lever efter sina vanliga rutiner. En inneliggande patient på sjukhus kan på sin höjd aktivera sig genom att besöka kafeterian. Ett passiviserat tillstånd som inte underlättar analyserna.

– På sjukhus är det heller inte möjligt att ha med sig anhöriga. Nu kan de istället göras delaktiga på ett naturligt sätt. Den här behandlingsformen ger enorma vinster för alla. Visserligen är kostnaderna för preparaten fortfarande desamma, men vi slipper åtskilliga dygnskostnader på sjukhus, säger Nil Dizdar.

Jahn Hallin är på gott humör när vi träffas. Han tycker inte det är något konstigt med pumpen på magen. Den hindrar honom i all fall inte från att delta i vattengympan.

– Det här har varit oslagbart bra. Även om mycket har blivit mer bekvämt så känner jag mig ändå mer engagerad i behandlingen nu. Skulle jag plötsligt bli lite sämre kan jag snabbt, med ett knapptryck, göra en liten justering av dosen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om