Han kämpar för samernas rättigheter

Samerna är erkända som urfolk och har på pappret en rad rättigheten. Men i praktiken finns mycket att jobba med menar Lars-Paul Kroik från Borensberg som sitter i sametinget.

Sameslöjd.

Sameslöjd.

Foto: Lina Handberg

Motala2016-02-07 08:00

De är erkända som folk, något som också finns inskrivet i svensk grundlag. Men vad som står på pränt och hur det är i praktiken är inte alltid samma sak. Det är Lars-Paul Kroik väl medveten om. Han har till och med egen erfenhet av det.

– Jag tappade mina rättigheter att fiska, jaga och ta virke till slöjd när jag slutade som renskötare. Är man inte det får man inte längre vara medlem i en sameby och då försvinner dina rättigheter, säger han.

Aktuell fråga

I dag bor Lars-Paul Kroik i Borensberg, men sedan 2009 är han invald i sametinget. Där är en av hans huvudfrågor just att upprätta ett folkperspektiv på samerna och ge alla samma rättigheter.

Frågan om samernas ställning har blivit högaktuell de senaste dagarna efter att Gällivare tingsrätt beslutat att Girjas sameby har ensam rätt till jakt på småvikt och fiske i sitt område, något som staten länge haft ensamrätt om.

– Domen betyder enormt mycket. Den är ett erkännande att vi är ett ursprungsfolk på riktigt och ger oss de rättigheter som vi har rätt till i praktiken också, säger Lars-Paul Kroik.

Gäller hela folket

Exakt vad domen kommer att innebära kan Lars-Paul Kroik inte säga i dag. Först är frågan om staten kommer att överklaga, sedan hur samebyn hanterar beslutet och vilken spridning som det får.

– Men samerna är en del av Sverige. Ingen grupp kommer att vara starkare än någon annan så frågan om rättigheter att exempelvis fiska där kommer att lösa sig, säger han och fortsätter:

– Det folk behöver inse är att samefrågorna är en angelägenhet för det svenska folket.

Hans erfarenhet är att många svenska har dåliga kunskaper om samerna och att många sätter likhetstecken mellan samer och renskötare.

– Men majoriteten är faktiskt inte det, säger han.

Information viktigt

Därför ser han det som viktigt att komma ut och sprida information om samerna i dagens Sverige, vilket han bland annat gjorde på Motala bibliotek i helgen.

– Jag har aldrig själv upplevt diskriminering, men jag har hört många berättelser. Där finns mycket att göra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om