80–85 procent av landets befolkning har till och från, ont i rygg och nacke.
Jimmy Mathiasen, Rygghälsan i Motala AB, har arbetat i Motala som kiropraktor sedan 1993.
– Jag tror inte en kiropraktor kan hjälpa alla. Det finns de som tror att allt kan avhjälpas med kiropraktik men så är det inte. Men man kanske kan hjälpa en bit.
Mental ohälsa är idag ett större problem än onda ryggar, säger Jimmy och fortsätter:
– Samhället har ändrats så mycket de senaste 20 åren. I dag kommer det patienter med mer komplexa problem.
Råd från patient
Jimmy Mathiasen började sin bana med planer på att bli gymnastiklärare. Men efter att ha vikarierat på en skola i Rotebro, Stockholm, så ändrade han sig.
– Jag tyckte det yrket inte var så vidare.
Efter detta föddes tanken på att bli sjukgymnast. Han gick utbildningen som hette "massage och fysioterapi" och arbetade sedan på en större mottagning i Stockholm. Där arbetade också flera kiropraktorer och en dag sa en patient till Jimmy att han borde titta på den yrkesbanan istället.
– Hon sa till mig att hon trodde jag skulle bli en jättebra kiropraktor, berättar han.
Utbildningen var i England och han har i dag arbetat i 25 år som kiropraktor. Numera även utbildad akupunktör med inriktning mest på muskel- och ledproblem.
Om man nu kommer till dig med akuta ryggproblem vad ger du patienten för råd?
– Vänta med värktabletter. Mellan 60–80 procent blir bättre efter första behandlingen. Använd sedan inga värmekuddar eller liknande. Det kan till och med öka på inflammationen. En inflammation är inte helt av ondo, det är kroppens sätt att laga något, säger han och fortsätter:
– Men okej, det är inte direkt fel heller om du nu tycker du mår bättre av det - inget är hugget i sten - men ta hellre ett varmt bad, gärna bubbelbad med massagestrålar, använd liniment, klä dig varmt. Vid akut smärta så använd gärna ispåse men tänk då på att lägga en handduk mellan den och huden.
"Simma är bra"
Hur mycket ska man röra sig?
– Försök att röra på dig i den mån du kan. Inte omedelbart i det akuta skedet men efter några behandlingar brukar jag skicka med olika rörelseövningar. Försök att komma ut och gå. Cykla, gärna motionscykel. Simma är också väldigt bra. Vad man ska undvika är snabba och ryckiga rörelser.
Avslutningsvis säger Jimmy Mathiasen:
– Vi är gjorda för att röra oss. Det ideala är ett yrke utan alltför många tunga lyft. Vad som inte är bra är rörelser med monoton upprepning eller ett jobb med alltför mycket stillasittande.