Tillväxt Motala, Motala kommun, Platen, Fastighetsägarna och Sveriges Byggindustrier hade bjudit in till en heldag (torsdag) med en rad föreläsare från bygg- och bankvärlden.
Åhörarskaran bestod av fastighetsägare, byggherrar och ekonomer från olika delar av Östergötland och först ut på scenen var Hans Lind, professor i fastighetsekonomi och doktor i nationalekonomi, som spridit sina kunskaper om bland annat bostadsbyggande, fastighetsförvaltning och ekonomi genom artiklar, böcker och intervjuer.
Ola Nylander, arkitekt och arkitekturforskare, Annika Winsth, Nordeas chefsekonom och Alisa Basic, stadsbyggnadschef på Motala kommun, avlöste i tur och ordning där den sistnämnde lyfte fram bilden av ett nytt Motala som håller på att växa fram.
– Det känns helt fantastiskt att kunna samla så mycket kunskap på ett och samma ställe under en och samma dag, sa Maggan Hagman, projektledare på Tillväxt Motala. Tanken är att det här eventet ska inspirera till nya idéer och att de som kommit hit för att lyssna ska skapa nya kontakter.
Stefan Fölster, nationalekonom, författare och debattör, uppehöll sig runt sina tankar kring den robotisering och automatisering som sker på olika områden i samhället.
Han ser inte utvecklingen som särskilt hotfull mot arbetsmarknaden, utan menar istället att det kan finnas enorma vinster att göra.
– Om vi sköter det här på rätt sätt kan det bli riktigt bra. I dag dör till exempel omkring 1,2 miljoner människor runt om i världen i trafiken varje år. Med automatiserade bilar som fixar körningen på egen hand kan vi rädda omkring 600 000 av dessa och det vore väl alldeles fantastiskt.
Stefan Fölster anser att det svenska samhället i stort tuffar på riktigt bra med en hygglig tillväxt, en sysselsättning som är högre än på flera år och ett allmänt hälsoläge som förbättrats i alla avseenden.
Samtidigt höjer han ett varningens finger, eller hela handen för den delen, för en förestående lånebubbla.
– Svensken är benägen att skuldsätta sig mer än vad som är hälsosamt och detta leder automatiskt till en situation där bland annat bostadsmarknaden kommer att ta stryk. Inom tre år får vi troligtvis se fallande priser och låntagare som sitter fast i ett boende där marknadsvärdet understiger skulden på bostaden. Detta påverkar i sin tur den allmänna konsumtionen negativt med en överhängande risk att vi till slut står med en lågkonjunktur som kan få långtgående följder.
Byggbranschdagen avslutades med en debatt där bland andra Björn Wellhagen, näringspolitisk chef för Sveriges Byggindustrier och Johan Löfstrand, riksdagsledamot (S) och vice ordförande i civilutskottet,
deltog.