Pizzabagaren får inte hyra parkeringsplatser av kommunen

När Mohamad Morad ber om att få hyra två parkeringar utanför restaurangen får han bestämt nej från kommunen. På sju månader har han betalat 30 000 kronor i p-böter. Enligt kommunen är parkeringen till för alla.

Mohamad Morad driver sin restaurang vid gamla bussplan och vill hyra platser på parkeringen utanför för att underlätta både för sig själv och sina kunder.

Mohamad Morad driver sin restaurang vid gamla bussplan och vill hyra platser på parkeringen utanför för att underlätta både för sig själv och sina kunder.

Foto: Lillian Andersson

Motala2024-06-17 05:30

Nyheten i korthet

  • Pizzabagaren Mohamad Morad i Motala får inte hyra två parkeringsplatser utanför sin restaurang från kommunen, trots att han betalat 30 000 kronor i parkeringsböter på sju månader.
  • Mohamad behöver parkeringarna för hemleveranser och för kunder som kortvarigt hämtar mat.
  • Kommunen avvisar förfrågan med motiveringen att parkeringen är allmän och till för alla. De hänvisar till en fri korttidsparkering på Sjögatan.

I november förra året öppnade Mohamad Morad sin pizzeria på gamla busstorget, mitt emot Folket hus. Han gillar sitt jobb och verksamheten går bra. Men det finns ett bekymmer – parkering.

Han förklarar att stora delar av deras verksamhet bygger på hemleveranser. Vissa tider kör de i skytteltrafik med sina bilar mellan pizzerian och kunderna.

– Vi packar i väskorna och kör till kunden. Sen kommer vi tillbaka hit och har nästa leverans direkt, säger han och tillägger att den som kör budbilen i princip bara är inne och får en ny väska för att åka till nästa kund.

Mohamad Morad säger att han försökt få hyra två parkeringar utanför pizzerian. Parkeringar som de vill använda till sina egna bilar och som även de kunder som kommer och hämtar kan få stå på i fem minuter. Parkeringen har, som alla andra parkering inne i stan, parkeringsavgift.

undefined
"Jag kan betala, jag vill betala, men jag får bara nej", säger Mohamad Morad.

– Jag måste klicka in och klicka ur parkeringsavgiften hela tiden, i min mobil, säger han och tillägger att det är lätt att glömma när det är mycket att göra.

Han påtalar att det blivit en del parkeringsböter både för dem själva men också för kunder som bara står några minuter för att hämta sin mat.

– Mina kunder blir arga men jag vill ha mina kunder kvar så jag tar böterna. Jag har betalat 30 000 kronor i böter på sju månader, säger han och menar att om han hade fått hyra två parkeringar hade det underlättat mycket.

– Jag kan betala, jag vill betala, men jag får bara nej, säger han.

Svaret han fått är att det finns upp emot 800 parkeringar i centrum och även en fri korttidsparkering ute vid Sjögatan.

– Men de förstår inte hur vi jobbar. Vi kan inte parkera långt bort och gå långt med väskorna. Våra kunder vill ha varm mat, säger han och menar att visst är parkering stor men beroende på vad som händer i Folkets Hus, till exempel, så kan det vara fullt.

undefined
Enligt Hugo Andersson, enhetschef för gata och park i Motala kommun, har kommunen hänvisat till den korttidsparkering som finns på Sjögatan, strax utanför den större parkeringen.

Hugo Andersson, enhetschef på gata/park på Motala kommun, säger att han vet om att Mohamad Morad har efterfrågat en korttidsparkering.

– Och då har vi hänvisat till att den finns, ute på Sjögatan, säger han och tillägger att den stora parkeringen är en allmän parkering, till för allmänheten.

– Och där hyr vi inte ut platser utan den är till för alla, säger han.

På mark- och exploateringsenheten svarar Christine Stafström att rent juridiskt skulle de kunna hyra ut en parkering men då det är en allmän parkering, som enligt detaljplanen är kvartersmark, så är beslutet att inte göra det.

– Dessutom har HSB ett markanvisningsavtal för att kunna bygga bostäder på området, säger hon och hänvisar till ett pågående arbete med ny detaljplan.

– Så då är det inte lämpligt att vi hyr ut en plats som vi sedan måste ta tillbaka för att det ska byggas.

undefined
Christine Stafström, mark- och exploateringschef Motala kommun, förklarar att då det är kvartersmark och en allmän parkering så sker ingen uthyrning och att det gäller lika för alla.

Hon tillägger också att det ser lika ut överallt i stan, där det är allmän parkering kan ingen verksamhet hyra enskilda platser.

Mohamad Morad håller inte med om att det är lika för alla utan menar att det finns andra restauranger som har parkeringar utanför som är tidsbegränsade men utan avgift. Han hänvisar bland annat till 30-minutersparkeringar på Storgatan. Christine Stafström förklarar att kommunen gjorde ett val, när man byggde om Storgatan, att lägga ett antal fria men tidsbegränsade parkeringar längs med. Men att det inte är parkeringar för verksamheterna.

– De är för bostäderna också, för korta ärende upp till bostäderna i området, säger hon.

Karta: Pizzeria Maestro
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!