Han får inget p-tillstånd

Att Håkan Johansson har amputerat ett underben hjälper inte. Eftersom hans fru kör bilen får paret inget tillstånd från kommunen för att parkera på handikapplats.

Foto: Pontus Persson

Motala2016-03-13 08:00

Det var för ungefär 1,5 år sedan som Håkan Johansson från Motala akut fick amputera vänsterbenet från knät och nedåt. Ett sår på foten hade orsakat benröta och amputation var tvunget att ske direkt eftersom läget annars snabbt kunde bli livshotande. Sedan dess sitter han oftast i rullstol, men går ibland korta sträckor med hjälp av protes och rollator.

Men något tillstånd från kommunen för att han och hans fru Birgitta Pantzar Johansson ska få parkera på handikapplats blev det inte.

– Det får vi inte därför att han inte kör bilen själv. Men vad är skillnaden?

Birgitta Pantzar Johansson suckar.

Ställer till problem

I beslutet står det att eftersom Birgitta kör bilen kan hon släppa av sin make vid resans mål och sedan leta upp en vanlig parkering längre bort. Och när de därefter ska åka från platsen kan hon gå till parkeringsplatsen och sedan köra fram och hämta upp Håkan. Att hämta eller lämna en rörelsehindrad person är nämligen alltid tillåtet, även om det råder parkeringsförbud.

Men för Birgitta och Håkan ställer det till problem.

– Säg att vi åker till Norrköping till exempel, där man inte hittar så bra. Då ska jag först köra dit vi ska och sedan åka runt och leta efter en vanlig parkering. Sedan får han sitta där och vänta på mig, utan att veta hur länge han behöver sitta där, säger Birgitta.

Att snart 77-årige Håkan Johansson har begränsad möjlighet att förflytta sig slår läkarintyg fast och det håller kommunen också med om i sitt beslut. Men det hjälper alltså inte eftersom han kan vänta på platsen medan hustrun letar parkering.

Birgitta och Håkan menar att det är brist på empati från kommunens sida att inte ge ett parkeringstillstånd. Det hela leder till att Håkan väljer att stanna inne i stället.

– Det är jag som blir drabbad av det här. Det är så mycket problem att åka ut. Jag orkar inte med det, säger han.

Birgitta fortsätter:

– Då får han väl ta färdtjänst i stället om vi inte får något parkeringstillstånd. Och vad kostar det för kommunen?

Begränsat antal platser

Daniel Persson, trafikingenjör på Motala kommun och den som har tagit beslut i frågan på delegation från Tekniska nämnden, betonar att han inte kan uttala sig om ett specifikt ärende men förklarar vad som generellt krävs för att få ett parkeringstillstånd om du bara är passagerare.

– Rent generellt kan man bara få parkeringstillstånd för en rörelsehindrad som passagerare om denne inte är tillräknelig själv. Det vill säga om man inte kan klara sig själv på den platsen som man ska till, eller målpunkten som vi kallar det, medan föraren parkerar bilen. Och då räknar man med att det tar kanske fem minuter för föraren att åka iväg en liten bit, parkera och sedan komma tillbaka, säger Daniel Persson.

Bestämmelserna kring utfärdande av parkeringstillstånd för rörelsehindrade regleras nationellt via 13:e kapitlet i Trafikförordningen. Ansökningarna behandlas av kommunen där personen är folkbokförd.

Daniel Persson exemplifierar vad som krävs för ett beviljat parkeringstillstånd om den rörelsehindrade bara är passagerare.

– Man kan tala om att värnlös är ett hinder till exempel. Ett barn som har rörelsehinder och inte klarar sig själv, då är det ett beviljande. Men om det inte på något sätt finns något som säger att personen inte kan klara sig själv på målpunkten, då måste vi utgå ifrån att personen är tillräckligt frisk för att klara sig under den tiden.

Och att sitta i rullstol är inte ett skäl nog i sig?

– Nej, det är det inte. Det är från fall till fall och det finns inget som säger att man ska bedöma en rullstolsburen på ett sätt som gäller för alla rullstolsburna. Det bedöms från ärende till ärende.

Ett parkeringstillstånd låter som en ganska marginell sak att dela ut. Varför är det viktigt att vara restriktiv med utdelandet av dem?

– Det finns ett väldigt begränsat antal parkeringsplatser som är för rörelsehindrade. Vi kan inte ge ut till alla som vill ha. Dessutom är det en väldigt stor mängd missbruk av de här tillstånden. Så vi ger bara ut tillstånd till dem som absolut behöver.

Under 2015 beslutades om 162 ansökningar om parkeringstillstånd för rörelsehindrade av Motala kommun varav 13 avslogs. Ytterligare nio stycken ärenden inkom under 2015 men där hann inte ett beslut tas före årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om