I en liten industrilokal bestående av tre rum längst upp på Strandvägen finns Fors Bryggeri. Det är Patrik Fors egna bryggeri som han drivit sen 2015 samtidigt som han arbetat som hemkunskapslärare på en skola i Motala. Inne i lokalens första rum finns två silvriga tunnformade 200-liters bryggrytor, i dessa brygger han tio olika sorters öl. I det andra rummet finns hans lager och i tredje finns stora silvertunnor där ölet får jäsa i 14 dagar.
– Det började med att jag och en kollega pratade om en hembryggarkurs. Men jag tyckte den var så dyr så istället kollade jag på youtube vad man behövde och hur man gjorde, sen satte jag igång hemma på egen hand istället, säger Patrik Fors.
Kollegan fullföljde dock hembryggarkursen och när han var klar jämförde de varandras öl. De kom överens om att bådas var bra och att de två skulle börja brygga hemma tillsammans men efter ett tag valde Patrik att starta bryggeriet själv.
– Jag föreslog att vi skulle starta det tillsammans men han skulle snart gå i pension så han ville inte dra igång det, vilket jag hade full förståelse för, så då startade jag det själv helt enkelt. Det gick superbra - det var bara mer städning och diskning än vad jag hade trott.
Med sitt öl når Patrik ut till nio stycken systembolag runt om i Östergötland. Att ansöka om att få sälja i monopolinnehavarens butiker beskriver han som en utmanande process men att den är värd besväret.
– Jag tror det var 27 bilagor eller något liknande som behövde gås igenom och fyllas i, men när allt det var fixat så är de en jättebra kund som är lätt att ha att göra med.
Han når även ut till några krogar men berättar att det är svårt att få bra volym där då de flesta har avtal med större leverantörer, vilket gör det svårt att få in lokal öl från mikrobryggerier. Han berättar även om att konkurrenssituationen utgör en svårighet eftersom sortimentet hela tiden växer.
– Det är många större företag som köper sig in på mindre bryggerier för att kunna erbjuda samma sak som bryggerier som detta. Så jag tycker det är viktigt att hålla kvar i hembryggeriet fast göra det i större skala så man fortfarande får den där "handmade" känslan.
Enligt Patrik är det också bra om man tänker framåt hela tiden och är beredd på att följa trender inom konsumtionen och att man är villig att testa nya varianter av öl.
– För att nå ut till så många som möjligt med min försäljning vill jag ha ett brett utbud som passar olika smaker. Jag kollar också alltid de lokala systembolagen när jag besöker nya städer i jakt på de lokala mikrobryggerierna. Dels för att stötta lokal verksamhet men också för att inspireras och få bättre uppfattning av trender.
Patrik gör alla momenten av bryggandet själv. Det vill säga göra själva ölen, hälla upp den i flaska och sätta etikett på den. För en uppsättning på 600 flaskor är det en process som tar ungefär 14 timmar att färdigställa. I början var målet att kunna kombinera bryggande med jobbet vilket han gjorde genom att brygga på kvällstid. Nu är det nya målet att se hur mycket Fors Bryggeri kan växa.
– Först ska jag gå ner i arbetstimmar på skolan så jag kan brygga på dagtid, nu är det faktumet att driva ett företag som känns intressant. Sen vill jag också bli bättre på att rationalisera timmarna eftersom det tar väldigt lång tid och är mycket jobb. I år kommer jag brygga upp mot 70 -80 000 flaskor, säger han.