Han brygger Motalas nya öl

Trenden med mikrobryggerier har slagit stort i Sverige. Nu har Motala fått ett till. Fors Bryggeri heter det nya företaget på stadens ölhimmel.

Det är kul att ha eget bryggeri, men några stora vinster genererar det inte.

Det är kul att ha eget bryggeri, men några stora vinster genererar det inte.

Foto: Anders Törnström

Motala2016-02-04 16:30

Till vardags är han hem- och konsumentkunskapslärare på Skolgårda. Hobbyn har han också haft i köket de senaste åren. Men inte längre. Nu har Motalabon Patrik Fors ölbryggeri på riktigt, om än i liten skala.

– Det är inte ett mikrobryggeri det här, det är nog snarare nano tror jag, säger han och skrattar när han visar in i sina lokaler i det gamla ställverket vid kraftverksdammen.

Här har Patrik Fors lagt otaliga timmar på att bygga om och inreda för öltillverkning. Sedan ett par månader tillbaka har han kommit igång med bryggandet och nu har han byggt upp ett lager med flasköl i kylrummet.

– Vi får se hur mycket det går åt och hur stort intresset är, berättar Patrik Fors.

För tillfället gör Fors Bryggeri fyra olika ölsorter. En pilsner, en american pale ale, en indian pale ale och en brown ale. Alla är benämnda efter lokala platser – Varamon, Brunnsvik, Borenshult och Ekenäs.

– Vi har Varamon, det är ju favorithänget i stan. En kall pilsner vill man ju dricka där. Sedan Brunnsvik, där är jag bosatt. Borenshult är också ett typiskt landmärke för stan och Ekenäs, ja det är ju där vi är nu, förklarar Patrik.

Från start till mål tar det ungefär tre veckor innan ölen är färdig att dricka. Det tar tid att driva ölbryggeri vid sidan om lärarjobbet och några direkta vinstpengar genererar inte den småskaliga verksamheten.

– Det är ingenting man blir rik på, det ska gudarna veta. Det är ett nollsummespel. Men jag har ett eget bryggeri, det är kul. Jag har sagt att jag ska testa i två år, sedan får man väl se hur det går. Om man ska fortsätta i liten skala eller expandera.

Patrik Fors

Ålder: 46 år

Bor: I Motala

Familj: Fru och tre barn.

Fritidsintressen: Brygga öl och titta på Discoverydokumentärer.

Favoritöl: "Allt Oppigårds gör är jag grymt imponerad av. De är Sveriges största mikrobryggeri."

Bästa öllandet: "Det beror på vad man vill ha. Jänkarna är bäst på att experimentera, gillar man fruktöl är Belgien bäst och själv tycker jag danskt öl är gott. Sverige är på gång med, vi har runt 200 mikrobryggerier i landet nu. Det har varit en explosion."

Drömresmål: "Åka till Nya Zeeland och flugfiska."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!