Förskola för fler barn ska förebygga senare problem

Förskola för fler barn. Det är kommunens motto. Nu ska föräldrar informeras om möjligheten till att gå i förskola, för att förebygga framtida problem och hjälpa barnens språkutveckling.

Helén Isaksson (S), andre vice ordförande i bildningsnämnden, menar att det är viktigt att föräldrar vet om att möjligheten till att gå i förskola finns.

Helén Isaksson (S), andre vice ordförande i bildningsnämnden, menar att det är viktigt att föräldrar vet om att möjligheten till att gå i förskola finns.

Foto: Agnes Ganestål

Motala2023-03-07 18:00
undefined
Motala kommun kommer att börja med "uppsökande verksamhet", för att få kontakt med föräldrar till barn som inte går i förskola.

– Man vill få in så många som möjligt i förskolan. Jag tror att det är jättebra. Det är klart att det kan finnas barn som är under radarn och som nu blir sedda, kommer med i ett sammanhang och får en språkutveckling som är så viktig för framtiden. Det är jättebra, säger Per Stark (M), förste vice ordförande i bildningsnämnden.

– Det här kommer att rikta sig till barn mellan tre och fem år, som inte går i förskola i dag, med fokus på de som behöver extra språkutveckling. Det är ett nytt lagrum som kräver detta och det tycker jag låter alldeles utmärkt, för förskolan är viktig för hur man klarar resten av skolgången också, fyller Lotta Lexen (M), bildningsnämndens ordförande, i.

undefined
Lotta Lexén (M), bildningsnämndens ordförande, ställer sig positiv till det uppsökande arbetet. Hon menar att förskolan är viktig för hur man sedan klarar resten av skolgången.

Det uppsökande arbetet kommer att ske inför varje terminsstart och fokusera på barn som har varit i Sverige i mindre än fem år eller har föräldrar som har befunnit sig i landet i mindre än fem år. Samtidigt framhåller politikerna att det kan rikta sig mot barn även utan utländsk bakgrund, som är i behov av en vidare språkutveckling.

– Vi har faktiskt svenska föräldrar som inte har förmågan att ge barnen fullständig språkutveckling heller, säger Helén Isaksson (S), andre vice ordförande i bildningsnämnden.

undefined
"Det är klart att det kan finnas barn som är under radarn och som nu blir sedda, kommer med i ett sammanhang och får en språkutveckling som är så viktig för framtiden. Det är jättebra", säger Per Stark (M), förste vice ordförande i bildningsnämnden.

Kommer arbetet att täckas upp av statligt bidrag eller får kommunen bekosta det själva?

– Jag vet inte om det kommer att komma något extra bidrag, men göras ska det, säger Lotta Lexén.

Vet man vad det kommer att kosta?

– Nej, tjänstemännen har bara börjat att titta på det och lägga upp en plan för hur man ska nå alla, säger Helén Isaksson.

undefined
"Förskolan lägger grunden för att du förhoppningsvis ska klara alla år i skolan", säger Helén Isaksson (S), andre vice ordförande i bildningsnämnden.

Lotta Lexén framhåller att andelen barn i Motala som går i förskola redan är hög. Det uppsökande arbetet syftar heller inte till att tvinga föräldrar till att skriva in sina barn på förskolan, utan att visa på att möjligheten finns.

– Vi ligger över rikssnittet och över 96 procent av dem som kan gå i förskola gör det.

Helén Isaksson menar att det som förälder är viktigt att i alla fall få frågan, så att man vet om att förskolemöjligheten finns.

– Förskolan lägger grunden för att du förhoppningsvis ska klara alla år i skolan. Det är inte i sjuan som det helt plötsligt brister, utan det är oftast i tidiga år som man kan förebygga bättre. Det blir både billigare och mindre lidande för individen.

Per Stark håller med. Han fastslår:

– Det är som ett torn, man måste bygga underifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!