Motala kommuns vision är att Kanalstaden ska bli ett attraktivt bostadsområde utmed Göta kanal. I december 2021 beslutade kommunstyrelsen att ta fram ett planprogram för området. I planprogrammet anger kommunen sin viljeinriktning genom att formulera utgångspunkter och riktlinjer som blir vägledande för den fortsatta planeringen av området.
Ursprungligen avgränsades området av Charlottensborgsbron i öster och järnvägen i väst. Men nu utökas området till att gälla hela kanalstråket, från Borenshult och hela vägen upp till Vadstenavägen.
– Man utökar området för hela planprogrammet, men fokus ligger fortfarande på Kanalstaden. Det man kunde konstatera när man började granska det här projektet är att det finns många punkter som har beröring till själva kanalstadsdelen. Och väger man inte in helheten så kommer vi stöta på problem när vi sen vill gå fram, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M).
Henriksson berättar att det handlar om att titta på trafikförsörjningen i området, se hela områdets naturvärden samt dess riksintresse som en helhet.
– Bedömningen och det förslag som kom från tjänstemännen var att man skulle ta in en större helhet i projektet för att kunna genomföra kanalstadsprogrammet. När man tar ett planprogram går det ut någon form av samråd där man har en dialog med länsstyrelsen och med intressenter. Då kommer de här aspekterna vägas in i ett större sammanhang. Då behöver vi som kommun ha tagit hänsyn till helheten, säger Henriksson.
Vilka är de stora utmaningarna i området?
– Jag tror det ställer stora krav på våra gestaltningar, på att ta hänsyn till miljövärden. För det är ett riksintresse, det är agenda 2000. Så det är ett spännande projekt, säger Henriksson.
Kan man gå vidare med planprogrammet för Kanalstaden innan man vet vad som händer med Isstadion?
– Ett planprogram är inte bindande utan det pekar ut någonting. När planprogrammet är framtaget så kan man lägga fram skarpa detaljplaner. Så det finns ingen konflikt därimellan, säger Henriksson.
Just den punkten var kommunstyrelsen oense om. För Socialdemokraterna ville utesluta området där Isstadion är belägen ur planprogrammet.
– Vi vill fortsatt att en ishall byggs på platsen. Det blev ett yrkande som ställdes mot deras förslag. Det gick till votering och Samverkan i Motala vann den. Vi reserverades oss givetvis mot beslutet, säger oppositionsrådet Elias Georges (S).