– Det är ingen försäkran att kunna rädda en person som drabbats av hjärtstopp, men om vi kan rädda någon så ska vi göra det, säger Heléne Karlsson. Ambulans kommer, men det kan ta tid. Det känns skönt att vi har en hjärtstartare i vårt närområde nu.
Idén om att skaffa en hjärtstartare till bostadsområdet kläcktes i april.
– Jag lyssnade på radion med ett reportage från ett villaområde som hade satt upp en hjärtstartare, säger Tommy Bengtsson. Man är ju inte ung länge så jag började fundera på det här i vårt område.
Han tog kontakt med Heléne.
– Jag tyckte det var en jättebra idé, då hjärt- och lungräddning ligger mig varmt om hjärtat, säger Heléne som , beskriver Heléne.har jobbat som sjuksköterska sedan 1986 och jobbat med hjärtpatienter och varit HLR-instruktör sedan början av 1990- talet.
För de boende i området runt Dynudden finns den närmsta hjärtstartaren, som är tillgänglig dygnet runt, vid stora torget. I Motala finns det 51 stycken och i Vadstena finns det 28 stycken, men det är få som är offentliga och tillgängliga dygnet runt.
– Det är en bit till stan, det hinner hända mycket på den tiden, varje minut är viktig.
Hur vet man var närmsta hjärtstartare finns?
– På Hjärtstartarregistret finns en karta med alla hjärtstartare.
Grannarna undersökte intresset i området för att samla ihop pengarna till en hjärtstartare.
– Många tyckte det var en fin idé. Drygt hälften av hushållen, 50-60 stycken, ville vara med.
De startade en insamlingen via Hjärt- Lungfondens kampanj ”Hjärtsäkrat grannskap”. De fick ett bidrag av fonden och delade upp resterande summa på de grannar som ville vara med. Efter en månad hade de fått in pengarna och efter två månader satt hjärtstartaren på plats.
Tommy upplät sin garagevägg till hjärtstartaren.
– Vi pratade om en annan plats först, men den hade varit mer utsatt där. Hos mig sitter den mer skyddad för förstörelse, väder och vind. Man behöver inte tillstånd och det finns ström. Man behöver också kolla till den någon gång i veckan, så när jag går ut med soporna slänger jag en blick på den.
Vad har ni fått för respons?
– Många tycker det är jättebra, säger Heléne, men en del är lite rädda och tycker det är skrämmande. De flesta har någon gång gått en HLR-utbildning, men jag tänkte kanske ordna en nu i höst för att få lite repetition.
På svenska rådet för HLR, hjärt- och lungräddning, beskrivs hur man agerar vid ett misstänkt hjärtstopp och när man ringer SOS får man instruktioner hur man startar HLR. Samtidigt går det även ut ett larm till så kallade "SMS-livräddare", en frivillig tjänst för de med kunskaper i hjärt- och lungräddning. Heléne har varit ansluten sedan tjänsten startade i Östergötland.
– Som SMS-livräddare får man ett sms om man befinner sig inom ett visst avstånd från ett misstänkt hjärtstopp. Jag tycker det är viktigt att vara med, att göra det man kan.
– Ja, det är flera av oss som har den appen, säger Tommy. Det är bara att slänga sig iväg på cykeln eller bilen om det kommer ett larm, man måste iväg snabbt.
Varken Tommy eller Heléne har varit med om någon händelse i privatlivet där de behövt använda en hjärtstartare.
– Jag har använt den i jobbet på sjukhuset, men inte privat, säger Heléne. Jag har också fått flera SMS-larm, men varit för långt bort.