Grannar protesterar mot p-planer i Varamon

Efter sommarens p-kaos i Varamon vill kommunen bygga ut Rödbäckens parkering. Men förslaget strider mot detaljplanen och nu protesterar grannarna.

Rödbäckens parkering kan framöver få 120 platser.

Rödbäckens parkering kan framöver få 120 platser.

Foto: Anders Rörby

Motala2019-11-02 08:00

I somras rådde parkeringskaos i Varamon. Kommunen lät lappa bilar och hotade med bortforsling efter att trafikanter parkerat trafikfarligt, i strid mot lagar och livsfarligt eftersom räddningsfordon hindrades. För att lösa problemen mer permanent har kommunens gata- och parkenhet ansökt om att få bygga ut parkeringen i närheten av Rödbäckens förskola från cirka 20 platser till omkring 120 stycken. Förslager strider mot detaljplanen som säger att marken ska användas som bollplaner, något som inte sker i dag.

–Det fattas parkeringar de varmaste dagarna och vi ser att det är främst i den norra delen som det behövs, säger Hanna Hammarlund, mark- och exploateringschef.

Hon konstaterar vidare att området kommit upp som intressant för just parkeringar i samband med arbetet kring Lalandias eventuella etablering.

Förslaget har dock väckt starka protester från boende. De reagerar bland annat på att området bara kommer att användas ett fåtal dagar om året, "resten av tiden är den en död grusöken" skriver man. De vill istället att kommunen satsar med på cykelåkning eller "varför inte låta folk parkera som de gjort?", undrar man. En annan boende föreslår att man bygget ett p-hus i anslutning till ett eventuellt Lalandia och andra grannar menar att dungen används av förskolan. Man påpekar också att redan den befintliga parkeringen drabbats av stök och nedskräpning.

Grannar oroas över att parkeringen används ett fåtal dagar och sedan blir grusöken. Hade det gått att lösa detta på andra sätt?

– Vi har gjort en parkeringsutredning i samband med detaljplanerna för Lalandia och då har det här området pekats ut som lämpligt, säger Hanna Hammarlund.

Bygglovsenheten konstaterar att förslaget visserligen strider mot detaljplanen men att åtgärderna är nödvändiga för att kunna använda området ändamålsenligt och att de här behoven inte fanns när detaljplanen togs fram. Därför beviljar de bygglov.

– Vi bedömer att en utökad parkering ändå stämmer med detaljplanens syfte och därmed anses det vara en liten avvikelse, säger bygglovschef Otto Jesmin.

Flera närboende har protesterat, varför går ni emot deras invändningar?

– Vi har vägt in de synpunkter som har kommit in. Därför har vi bland annat gjort ändringar i förslaget vad gäller avskärmning och insyn, säger Otto Jesmin. 

Bygglovsbeslutet har överklagats till länsstyrelsen. 

Sommarens parkeringskaos i Varamon är en av orsakerna till att kommunen nu vill bygga ut parkeringen.
Sommarens parkeringskaos i Varamon är en av orsakerna till att kommunen nu vill bygga ut parkeringen.
Karta: Parkering rödbäcken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!