Giftiga leksaker på förskolor i Motala

Nu ska giftiga leksaker vid Motalas samtliga förskolor identifieras och kastas. Arbetet pågår för fullt sedan hösten 2015.

Kontrollerade. Här finns inga leksaker med miljöfarliga kemikalier.

Kontrollerade. Här finns inga leksaker med miljöfarliga kemikalier.

Foto: Pelle Johansson

Motala2016-02-15 15:30

Enligt förskolechef Carina Ekholm grundar sig insatsen på ett politiskt beslut där det kommunala miljöprogrammet, som bygger på 16 nationella miljökvalitetsmål, har satts i fokus.

Ett av målen är giftfri miljö och här arbetar man efter riktlinjen att giftiga ämnen på förskolorna ska vara identifierade och bortplockade till 2018.

– Det är ett komplext område där forskningen hela tiden går framåt och där man göra nya upptäckter. Giftiga kemikalier dyker plötsligt upp i något plastmaterial som används i tillverkningen av leksaker och därför är det, med tanke på att ny kunskap och nya riktlinjer hela tiden dyker upp, svårt att säga något exakt slutdatum. Jag kan tänka mig att det blir en ständig jakt på att försöka spåra sådant som kan vara skadligt för miljön, säger Carina Ekholm under ett besök på Bergsätters förskola där man för två år sedan genomförde en renovering av byggnaden och samtidigt med denna sorterade bort sådant material som skulle kunna vara miljöfarligt, däribland ett flertal leksaker.

– Jag tror inte att det finns någonting kvar som skulle kunna vara skadligt, säger Ulla Sölvestam, förskollärare.

Carina Ekholm förklarar att man inte enbart letar efter leksaker med misstänkt miljöfarligt material, utan att man ser över helheten med till exempel den mat som serveras och byggmaterial i golv, väggar och tak.

– Målet är att nå en så giftfri miljö som möjligt, på flera olika områden, men just nu fokuserar vi till viss del på leksaker.

Förra hösten bildades en arbetsgrupp bestående av tre förskolechefer och kommunens energi- och miljörådgivare som i januari presenterade en arbetsplan för personalen på kommunens förskolor.

– Vi ställde oss bland annat frågan hur det ser ut på våra skolor och i maj kommer vi att gå vidare med en fortbildning. Det handlar inledningsvis om att skapa enklare regler kring hur vi ska jobba med frågan och till en början handlar det till exempel om att kasta leksaker som är klibbiga, luktar illa och som är mjukare än Lego.

En annan norm som införts är att samtliga leksaker som tillverkades före 2007, då reglerna skärptes, ska plockas bort.

– Ingen ska tro att vi tömmer våra förskolor på lekmaterial bara för det här, allting kastas inte och det köps också in nytt efterhand som det gamla försvinner, förklarar Carina Ekholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om