Vill snabbt börja förbereda för ny förskola i Brunnsvik

Solsätters förskola börjar bli i dåligt skick. Nu vill kommunen börja planera för att möjliggöra att bygga en ny förskola och samtidigt möjliggöra bostäder i Brunnsvik.

Caroline Unéus (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Nämnden har begärt en ny detaljplan, som ska utreda möjligheten till att bygga ut Solsätters förskola och bostäder i Brunnsvik.

Caroline Unéus (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Nämnden har begärt en ny detaljplan, som ska utreda möjligheten till att bygga ut Solsätters förskola och bostäder i Brunnsvik.

Foto: Agnes Ganestål

Motala2023-10-19 05:30

Det dåliga skicket på Solsätters förskola har varit känt i flera år. Nu vill kommunen titta på möjligheterna att ändra förutsättningarna för förskolan. I en begäran om ny detaljplan önskar man titta på om det är möjligt att använda intilliggande grönområde för att bygga ut förskolan. Samtidigt ber man planenheten att undersöka möjligheterna till bostäder på den gamla växthustomten bara ett stenkast därifrån. Skulle det visa sig att en utbyggnad av förskolan inte är möjlig föreslår man att det på växthustomten istället möjliggörs för förskoleverksamhet.

I den kommande detaljplanen finns en del knäckfrågor som måste lösas. Gällande den gamla växthustomten finns en utmaning med att grönområdet med pulkabacke intill är en gammal soptipp.

undefined
S har tidigare markerat redan i detaljplanearbetet när det kommit upp önskemål om att möjliggöra större förskolor. Det har de inte gjort nu. "Det har vi inte gjort än, men vi får diskutera det. Samtidigt så handlar det här om att detaljplanen ska tas fram, vi tar inte ställning till själva planen redan", säger Martin Grändås (S), andre vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– En del som man tittar på är att det stora grönområdet intill kommer få vara som det är. Där kommer man inte ha någon bebyggelse. Men man har gjort undersökningar där så man vet vad som finns i marken, förklarar samhällsbyggnadsnämndens andre vice ordförande Martin Grändås (S).

Även på marken där växthusen stått har det hittats en del föroreningar. Det blir nu något som får utredas vidare i planarbetet. Det är förresten ett arbete som snabbt kommer att påbörjas.

– Det är start kvartal 4 i år. Det är ju rätt snart, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Unéus (M).

undefined
"Det är start kvartal 4 i år. Det är ju rätt snart", säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Unéus (M).

Det var en enig samhällsbyggnadsnämnd som beslutade sig för att gå vidare med detaljplanearbetet. Tidigare har S markerat redan i detaljplanearbetet när det kommit upp önskemål om att möjliggöra större förskolor. Så är dock inte fallet nu.

– Det har vi inte gjort än, men vi får diskutera det. Samtidigt så handlar det här om att detaljplanen ska tas fram, vi tar inte ställning till själva planen redan, säger Martin Grändås och tillägger att om planen föreslår sex avdelningar så skulle det kanske kunna kännas okej, men om det blir uppåt åtta eller tio blir frågan en annan.

– Så det blir en fråga länge fram. Det är svårt att säga nej innan planen börjat ta form, säger han.

Lotta Lexén (M), bildningsnämndens ordförande, berättar att hon inte har fått frågan om Solsätters förskola på sitt bord ännu. När hon kommer att få det vet hon inte i nuläget.

undefined
Lotta Lexén (M), bildningsnämndens ordförande, har ännu inte fått frågan om Solsätters förskola på sitt bord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!